Zašto davanje ultimatuma može naštetiti tvojoj vezi

shutterstock Postavljanje ultimatuma može biti opasno za vezu, ali bi otvorena i jasna komunikacija mogla biti bolja alternativa
Što se tiče odnosa, ultimatumi bi trebali biti posljednja opcija za postizanje rezultata koje želiš postići. To je zato što prisiljavanje tvog partnera da se ponaša na način i u vremenu koje odabereš može oduzeti slobodnu volju i udobnost vašoj vezi.
Vidi originalni članak

Ultimatumi se mogu, ali i ne moraju isplatiti. Primjerice ultimatum kojeg si postavila svom šefu na poslu može rezultirati povišicom, dok ultimatum u vezi možda neće uvijek imati dobar ishod. Ponekad će upravo ultimatumi biti razlog raspada vaše veze, a ponekad ju mogu i učvrstiti. U nastavku pročitaj kako ultimatum može utjecati na tvoju vezu i koje su učinkovitije alternative.

Što je ultimatum?

Kada svom partneru daš ultimatum, upozoravaš ili zahtijevaš od njega da postupi na određeni način i u određenom vremenskom razdoblju ili riskira gubitak tebe i vaše veze. Ljudi najčešće postavljaju ultimatume kada se osjećaju nemoćno i žele promijeniti drugu osobu. Ultimatum se može pokazati na više načina:

  • Daješ svom partneru rok od mjesec da odluči hoće li vaša veza biti službena
  • Prijetiš da ćeš ga ostaviti ako te ne zaprosi do određenog vremena
  • Zahtijevaš da tvoj partner prekine komunikaciju s osobom zbog koje ti je neugodno ili će te izgubiti

Kada otkriješ da stalno potičeš svog partnera da pazi na svaki svoj korak u vezi, možda si kriviaza postavljanje ultimatuma svojoj voljenoj osobi.

Ultimatumi su opasni za vezu

Ultimatumi mogu biti vrlo loši za vašu vezu. Oni su posebno štetni jer su prijetnje koje tjeraju na promjene u ponašanju. To često dovodi do ogorčenosti i nesigurnosti u vezi jer je tvoj partner osjećao pritisak da napravi nešto što ne želi. Rizik postavljanja ultimatuma je da osoba može izgubiti poštovanje svog partnera, ali i samopoštovanje. Ako izgubiš povjerenje u sebe, njega je puno teže vratiti nego prekinuti s parterom koji te ne sluša ili ne shvaća tvoje želje i potrebe ozbiljno. 

test otkriva jeste li on pravi za tebe Je li tvoja veza zdrava ili je vrijeme za prekid, ovaj test može pomoći

Slučajevi u kojima bi ultimatum mogao biti učinkovit

Sa svim negativnostima koje općenito okružuju ultimatume, može se činiti da je teško zamisliti bilo kakvu pozitivnu stranu ultimatuma. No, u nekim slučajevima ultimatum može biti potreban:

  • Ponašanje tvoj partnera je štetno ili potencijalno opasno. Ako se tvoj partner bori s ovisnošću poput kockanja, alkoholizma, droge ili je prevarant tada je ultimatum potreban. Ovakva ponašanja mogu ozbiljno utjecati na tebe i vaš odnos. Ovisnost, u teškim slučajevima, može biti fatalna.
  • Tvoj partner je napravio nešto što ti se ne sviđa. Ako tvoj partner često umanjuje tvoje osjećaje ili ako ne želi upoznati tvoju obitelj ili prijatelje, ultimatum bi mogao biti rješenje tih problema. Ako se radi o nekim sitnicama, onda ultimatum vjerojatno neće uspjeti. 

Alternative ultimatumu

Ponekad ultimatum neće proizvesti željene učinke pa možeš isprobati neke od sljedećih alternativa. 

  • Otvorena i jasna komunikacija. Ako postoji netko tko ima privilegiju vidjeti te kada si najviše ranjiva, to je tvoj partner. Ako jasno navedeš kako njegovi postupci i ponašanje utječu na tebe i vašu vezu, pouzdan je način da izgradite povjerenje u vezi. Otvorenost će tvom partneru omogućiti da točno shvati kako se osjećaš. Također će mu omogućiti da se otvori na isti način.
  • Postavljanje granica. Dok se ultimatumi usredotočuju na promjene ponašanja koje želiš da tvoj partner napravi, postavljanje granica se usredotočuje na tebe i stvari koje su tu potrebne da bi bila sretna i osjećala se sigurno u vezi. 

Ako ti i tvoj partner redovito komunicirate o vašim brigama i nezadovoljstvima u vezi, to može ojačati vašu vezu. Zbog toga ćeš imati osjećaj da te partner sluša i shvaća ozbiljno, a kada taj osjećaj raste, nećeš imati potrebu postavljati ultimatume. Davanje prioriteta komunikaciji i zdravim granicama kada dođe do problema, mogu tebi i tvom partneru pomoći da njegujete zdraviji odnos bez ultimatuma. 

Važno je postaviti tuđe granice 7 granica u vezi preko kojih ne treba prelaziti ni po koju cijenu

Posjeti missZDRAVA.hr