Kako se riješiti viška tjelesne težine, lijenosti i depresije?

Guliver/Shutterstock
Problem prekomjerne tjelesne težine u jednoj mjeri brine svaku ženu. Već dugi niz godina psiholozi, nutricionisti i treneri pokušavaju riješiti ovaj problem.
Vidi originalni članak

Na tržištu su se pojavile razne metode, počevši od dijeta slavnih osoba do zelene kave, ali prekomjerna težina ne odlazi, barem ne za stalno. Mnogi od nas susreli su se s gubitkom kilograma koji traje određeno vrijeme, a onda se sve vraća na staro. A ako uspiješ zadržati rezultat, na to trošiš puno energije. Moraš kontinuirano brojati kalorije, ograničiti hranu, baviti se sportom i biti na iscrpljujućim dijetama. 

7 faktora o kojima ovisi tjelesna težina

Ruska psihologinja Irina Gavrilova-Dempsey koja je provela 11 godina u psihološkoj praksi i 7 godina u proučavanju psihologije žena i psihologije odnosa došla je do zaključka da neravnoteža između ženske i muške energije dovodi do poremećaja tjelesne težine, osobito u 40-im godinama, mnoge žene prvi put počinju otkrivati prekomjernu tjelesnu težinu i druge posljedice - depresiju, umor, apatiju i lijenost. 

Razlika u muškoj i ženskoj energiji 

Muška energija - yang je svjetlo, sunce, aktivnost, brzina, akcija, logika, tvrdoća, želja, ekstraverzija

Ženska energija - yin je mjesec, tama, pasivnost, sporost, duša, osjećaie, mekoća, san, introverzija. 

Ono što se ispostavlja, određena lijenost i pasivnost su prirodni za ženu, a jedan od znakova depresije je smanjena aktivnost. Pokušava li priroda pronaći način prikupljanja ženske energije? 

Psihologinja žensku energiju pojašnjava kroz primjer stabla, s krošnjom i korijenom koji idu duboko u zemlju. Što je potrebno da stablo naraste? Prvo je potrebno dobro tlo, voda, onda sunce i zrak. Sjeme počinje svoj razvoj u tlu i tijekom tog razdoblja potrebno mu je puno vode. Zemlja i voda su u potpunosti ženski elementi.

Tijelo se prilagođava uvjetima iz okoline

Što se događa ako voda nestane? Sjeme neće klijati, a stablo će se posušiti. A ako biljke rastu u sušnim područjima, onda se u procesu evolucije prilagođavaju nedostatku vode. Sve ove biljke imaju posebna tkiva za vodoopskrbu jer nemaju dovoljno vode pa se biljke prilagođavaju preživljavanju. Naše tijelo je izgrađeno na istom principu

Sada se puno govori o prednostima vode za tijelo, trebaš piti 1,5 do 2 litre čiste vode tijekom dana. Ako to nekad ne učiniš, tijelo će ti biti natečeno ili ćeš druge dane piti više nego što je potrebno. Ljudi koji nemaju naviku piti vodu, na kraju će patiti od oteklina jer tijelo u nedostatku vode, počinje vodu zadržavati. Ako ima dovoljno vode, onda nema potrebe za zadržavanjem. Tako je višak težine prilagodba tijela kako bi se zadržala energija potrebna za život. 

Samo ženska energija hrani mušku. Prekomjerna tjelesna težina kod žene izaziva loše raspoloženje, često dovodi do depresije. Prekomjerna tjelesna težina automatski ograničava svaku aktivnost, što dovodi do lijenosti. 

Muškarac je aktivan tijekom dana, ali nikakva aktivnost nije moguća bez odmora i pasivnosti. Dan neće doći bez noći, ženska energija pasivnosti daje naboj muškoj energiji za njezinu aktivnost. Ako žena ima puno muške energije i zaliha ženske energija je iscrpljena, tijelo nema drugog izbora nego da ga akumulira u masnom tkivu. 

Kad ima slobodno vrijeme, žena sanja kako cijeli dan provodi na kauču. 

Ženska energija ne podnosi pretjeranu aktivnost

Kroz pasivnost, mir i tišinu, tijelo dobiva malu količinu ženske energije. S nedostatkom ženske energije, tijelo počinje raditi na očuvanju. Stoga bolesti koje vežu za krevet, lijenost, pasivnost, depresija, dosada. Ili osjećaj praznine, ostaje manje manje i manje stvari koje donose radost. Stoga je jedini način da se riješiš prekomjerne tjelesne težine, lijenosti, pasivnosti i usamljenosti - da ponovno vratiš svoju žensku energiju.

Kako se ispuniti ženskom energijom? Kako se riješiti viška tjelesne težine, lijenosti i depresije?

  • Prestani biti pretjerano aktivna. Aktivnost nas vodi dalje od stanja mira, kontemplacije i tišine. Samo u dubokoj unutarnjoj tišini žena može stupiti u dodir s njezinom dušom. Pronađi vrijeme za samoću i razmišljanje. 
  • Pokušaj provesti svoj vikend na zraku, u prirodi. Pokušaj pronaći vremena da sjediš kraj rijeke, hodaš bosa na travi, sjediš kraj vatre, prošetaš šumom ili parkom.
  • Pronađi neku vrstu strasti u kojoj moraš nešto raditi vlastitim rukama - plesti, uzgajati cvijeće, crtati, baviti se kiparstvom
  • Izaberi vježbu ugodnu za tebe - joga, vježbe disanja. Nemoj se truditi s napornim vježbama, opterećivanje ne doprinosi akumulaciji ženske energije. 
  • Obavezno pročitaj zanimljivu žensku knjigu. Vrlo je korisno čitati bajke s vremena na vrijeme.
  • Korisno je započeti istinsku brigu za nekoga - djecu, starije, životinje. 
  • Pronađi ugodnu glazbu koja bi dodirivala tvoju dušu. Slušaj je. 
  • Idi u galeriju umjetnosti, izložbu kamenja. Dodirni svijet ljepote i lijepih stvari
  • Pregledaj svoju prehranu, pokušaj isključiti meso. Voće i povrće akumuliraju žensku energiju.

To je ono što možeš učiniti na svjesnoj razini, čovjek nije sasvim jednostavan, a osim svijesti, tu je i nesvjesni dio. To se također mora uzeti u obzir. 

Ako govorimo o elementima prirode, onda su Zemlja i voda ženski elementi. Zemlja je simbol odnosa s mamom, a odnos s majkom je uvijek složen, kontroverzan. U ovom odnosu postoji sve - ljubav, mržnja, želja za zajedništvom i želja za napuštanjem. Ovo je nuklearna mješavina konfliktnih osjećaja. Svi odnosi s muškarcem odraz su tvojeg odnosa s majkom. Ne možeš govoriti o jednostavnom kopiranju. Odnosi ponekad mogu biti kopirani u čistom obliku, ali češće ovaj scenarij ne leži na površini već živi svoj skriven život

  • Trebaš se suočiti sa svojim odnosom s oba roditelja, ali s mamom kao i sa Zemljom, povezana su temeljna postrojenja. Zemlja je majka djevojke koja duboko prihvaća sebe i njezinu žensku ulogu. 
  • Potrebno je naučiti otvoreno razgovarati o svojim osjećajima, pokazati ih. Nauči biti spontana i neposredna.
  • Obrati pozornost na taj proces, a ne na rezultat. Pronađi nešto što bi ti moglo donijeti zadovoljstvo, za mnoge proces jedenja je jedini užitak. 

Bitno je shvatiti koje te namirnice debljaju Kako izbjeći debljanje u području trbuha nakon četrdesete?

stresno debljanje Stresno debljanje - što kada prehrana nije glavni krivac?

Tijelu treba pokazati poštovanje, a to ćemo učiniti tako da nađemo aktivnost u kojoj uživamo

Muškarac je usredotočen na rezultat i uživa u rezultatu. Žena je usredotočena na proces i ona uživa u samom procesu i ne bi smjela biti zainteresirana za rezultat. Za ženu, rezultat je prilika da dobije užitak. 

Teretana će muškarcu donijeti rezultat za njegovu figuru. Na žalost, mnoge su žene također usmjerene na to. Stoga se iscrpljuju tjelesnom vježbom, time hraneći muški dio, izazivajući prosvjed ženske energije.

Psihologinja opisuje da često čuje pritužbe klijentica da što više vježbaju, manje postižu. Vaga se ne pomiče prema dolje. Ne samo da prekomjerna težina ne odlazi, tako i znakovi depresije, periodične lijenosti i apatije postaju česti gosti. Ključ nije u vježbama i prehrani već u dubokom psihološkom i energetskom procesu. Zapamti! Za žensku prirodu, proces i zadovoljstvo procesa su važni, čak i ako je rezultat nula, sam proces donosi radost. Zato je vrlo važno da žena odabere ono što će joj donijeti radost i u čemu će uživati. 

Što tebi donosi užitak? Napiši popis. Da, napiši popis upravo sada. Sigurno je hrana, pijenje omiljene šalicu kave s omiljenim keksima. Želja za primanjem ljubavi i brige, ta želja da osjetiš brigu i da brineš. Nitko ne može zadovoljiti tu potrebu. Samo otvaranjem unutarnjeg izvora ljubavi u sebi možeš se riješiti stalnog osjećaja gladi. 

Depresija, lijenost i prekomjerna težina povezani su s blokiranjem i nedostatkom ženske energije. Ne pokušavaj se nositi s tim bolestima tako što ćeš raditi nešto aktivno, naprotiv pokušaj zaustaviti i razumjeti duboke uzroke svojih problema. 

5 znakova da tvom tijelu odgovara težina koju imaš i da se bespotrebno mučiš s dijetama

Posjeti missZDRAVA.hr