Veza na kušnji: Može li opstati veza pušača i nepušača?

Guliver/Shutterstock
Sigurno se mnogi pitaju da li veza između pušača i nepušača može uspjeti? To je isto kao da se pitate da li može uspjeti veza između starije žene i mlađeg muškarca ili oni koji vjeruju u horoskopske znakove, mogu se pitati da li je moguće da dva znaka koja po svemu sudeći ne idu skupa, uspiju ostvariti zajedničku sreću.
Vidi originalni članak

Teoretski svaka veza može uspjeti pa tako i veza između pušača i nepušača. Pitanje je samo koliko se oba partnera u vezi žele s tom odlukom uskladiti.

Partner Mirko, ne prigovara Ani u vezi pušenja, ali...

Primjer Mirka i Ane je primjer gdje su se oba partnera uskladila s odlukom o pušenju jednog partnera. Ana je pušač, dok Mirko nikada nije zapalio cigaretu. Ana poštuje što njen suprug ne puši, tako da uvijek vodi računa cigaretu paliti izvan kuće. Ne puši u zajedničkom prostoru, nego vani uz kavu ili u prostorima koji dozvoljavaju pušenje. Iako je Ana pušač, smeta joj miris cigarete na odjeći te ako kojim slučajem boravi u prostoru u kojem se pušilo, vodi računa o higijeni. Sama kaže kako ne voli miris cigareta u kosi. Također vodi računa prati zube i ruke. Partner Mirko, ne prigovara Ani u vezi pušenja.

Primjer Nikole i Petre je drugačiji. Nikola je pušač, a Petra nije. Nikola puši u dnevnom boravku, no Petri ne smeta. Kako kaže, ona uvijek prozrači prostor i namiriše ga osvježivačima zraka.

Pušenje lošije utječe na izgled ženske kože nego kože kod muškarca Pušenje uzrokuje bore oko usana

Važan je usklađeni dogovor

Zapravo, ovdje nije pitanje navike pušenja, ovdje je pitanje kako se dvije osobe mogu dogovoriti oko različitih ciljeva. Da bi veza između dvoje ljudi bila uspješna, važan je usklađeni dogovor. A to znači da;

a) obje strane nađu način da se usklade sa situacijom oko koje imaju različita očekivanja.

b) osobama koje su u odnosu, uvijek treba zvoniti lampica da li ono što čine ih približava ili udaljuje od svog partnera

c) sve što čine, čine radi vlastitog smisla a ne zbog druge osobe (izbor koji činimo zapravo služi nama; pušim vani jer želim pripadati mužu koji ne puši i zbog toga sama odlučujem ne ugrožavati odnos mojim pušenjem u zajedničkom prostoru)

Recimo, Ana koja puši izvan kuće i ne puši u zajedničkom prostoru zna da ona to ne radi zbog Mirka, nego zbog sebe. Važan joj je odnos s Mirkom i ne želi ga ugroziti time što puši u kući. Ona zbog toga što joj je važan odnos, ne ugrožava ga ponašanjem poput pušenja. Zbog toga radije puši vani. Mirko je govorio Ani da slobodno zapali u kući i da će prostor provjetriti (jer se i on želio s Anom uskladiti vezano za njenu naviku pušenja) no Ana radije odlučuje pušiti vani jer i samoj smeta miris zadimljenog prostora.

Nikola ne smatra da je pušenje u zajedničkom prostoru loše

U primjeru Petre i Nikole, Nikola ne smatra da je pušenje u zajedničkom prostoru nešto loše. Prvo, jer mu Petra nije nikada prigovorila, drugo Petra se očigledno s time uskladila. Važno joj je pripadanje Nikoli, pa joj njegova navika pušenja ne smeta.

Prijatelji smanjuju stres, štite od depresije i imaju još stotinu važnih uloga Usamljenost jednako štetna kao i pušenje

Što raditi kada partneru nepušaču smeta pušenje u zajedničkom prostoru, a nepušač ne želi prestati? Postoji li rješenje?

Naravno da postoji rješenje i za to! Ili prihvatiti ili se razići. Inzistirati na nekom ponašanju među partnerima je samo početak kraja. Isto kao i kada žena inzistira da njen partner rjeđe izlazi s društvom i stoji kod kuće. Ako nam je stalo jedno do drugoga, onda ćemo se pokušati uskladiti da oboje u situaciji u kojoj definitivno postoje razlike mišljenja nađemo neko zajedničko rješenje. Kada je jedan od partnera isključiv i ne želi se uskladiti s mišljenjem drugog partnera onda taj odnos neće imati samo problem s pušenjem, nego će i u daljnjem životu imati problema oko usklađivanja o važnim životnim pitanjima.

Puko inzistiranje na svojim pravima i gledanje samo svog interesa za nikoga nije dobro, kako ovog koji puši tako i ovog koji ne puši. Svaki odnos temelji se na međusobnom usklađivanju. Zasigurno da moramo voditi računa o sebi, ali moramo voditi i računa da li ponašanja koja koristimo u odnosu nas približavaju ili udaljuju od partnera.

Ako osoba ne želi prestati pušiti u zajedničkom prostoru to jest njeno pravo, no pravo je i druge osobe da napravi za sebe ono što smatra ispravnim; prihvati da je s pušačem i prijeđe preko njegove loše navike ili odluči otići iz takve veze jer ne može prijeći preko te loše navike.

Dogovor oko pušenja je sličan kao planiranje zajedničkih financija

Veza između pušača i nepušača će opstati jedino ako su oba partnera zajednički donijela odluku na koji način se oboje s tom navikom mogu uskladiti. Ne kažem da te osobe trebaju sjesti za stol i o tome sastančiti, ali je u redu da nepušač kaže što ga smeta i da pušač ukoliko mu je stalo do odnosa i ukoliko ne može prestati pušiti napravi nešto što je prihvatljivo za oboje (pušiti vani, prati odjeću, zube, ruke)…Tako je i sa svim drugim partnerskim izazovima. Pušenje nije ništa posebno drugačije od primjerice usklađivanja muške potrebe za izlaženjem ili planiranja zajedničkih financija.

Pušenje je navika koja osim osobe koja puši narušava zdravlje svih drugih osoba koje su joj u blizini. Osoba koja puši, trebala bi voditi računa o drugima na način da njena loša navika ne utječe na ljude s kojima je okružena.

Istraživanje o štetnosti pasivnog pušenja Žene su izloženije riziku od bolesti uzrokovanih pasivnim pušenjem

Posjeti missZDRAVA.hr