Što je loš seks? Mnogi ga poistovjećuju s nasilnim odnosom

Guliver/Shutterstock Postoje neki opći trendovi koji podupiru ideju da vježbanje može pojačati libido i seksualno zdravlje i kod muškaraca i kod žena.
Iako je Tarana Burke prvi put započela kampanju #MeToo 2006. godine od listopada 2017. godine krenuo je kao globalni pokret. No, pomalo je nestao iz fokusa javnosti zbog koronavirusa.
Vidi originalni članak

Pokret #MeToo vrti se oko osoba, obično nekoga s određenim stupnjem moći ili privilegijom tko koristi tu poziciju pokušavajući prisiliti na seksualnu interakciju drugu osobu s manje moći. Zatim slijedi nepravedna kombinacija spola, moći, iskorištavanja, manipulacije, prijetnji, odmazde, nejednakosti, izdaje povjerenja i boli. Čini se da pokret #MeToo naglašava ideju "Lošeg seksa".

A s primjerima #MeToo, pod lošim se seksom često podrazumijeva nedostatak pristanka, prijetnja ili manipulacija, kaže Diane Gleim seksualna terapeutkinja i objašnjava da prisila, prijetnja ili manipulacija nije loš seks nego nasilan seks. To potiče na pitanje: Što je onda loš seks? Primjeri Dianinog lošeg seksa su kada se dogodi bilo što od sljedećeg:

  • Seks koji nije obostrano sporazuman od početka do kraja.
  • Spolni odnos tijekom kojeg je bilo koji partner pod utjecajem alkohola ili droga do nemogućnosti percepcije ili gubitka tjelesnog osjećaja.
  • Seks u kojem partneri ne razgovaraju prije i tijekom odnosa o onome što vole ili ne vole i koja su njihova ograničenja.
  • Seks u kojem se spolne granice ne poštuju.
  • Seks u kojem se ne pregovara na odgovarajući način o zadovoljstvu oba partnera.
  • Spolni odnos u kojem se partneri ne raspravljaju ili ne dogovaraju o sigurnijim seksualnim praksama, izlažući se rizicima trudnoće i spolno prenosivih bolesti.
  • Seks koji uzrokuje neželjenu fizičku bol bilo kojem partneru.
  • Spolni odnos u kojem se bilo koji partner osjeća pod pritiskom ili nagovorom te ostavlja negativne posljedice na njega kao osobu.
  • Seks u kojem bilo koji partner ne osjeća povezano emocionalno i fizičko zadovoljstvo.
  • Seks u kojem se bilo koji partner poslije ne osjeća pozitivno.

Ovih 10 znakova govore da je s tobom isključivo zbog seksa

Neki od njih su pravni prijestupi, drugi su moralni ili etički prijestupi, a neki predstavljaju nesmotreno ponašanje. Neki mogu uzrokovati fizičke ili emocionalne traume, dok su drugi samo, eto, sramežljiva iskustva.

Zašto se odnos prijatelja s povlasticama teško pretvara u kvalitetnu vezu?

Kao što je često slučaj, kad počnemo razgovarati o seksu, ljudima se stvori čitav niz osjećaja, nada, strahova i želja. Kao rezultat toga, kulturno nam je teško odvojiti nasilni seks od lošeg seksa ili zauzeti nijansiraniji pristup i podijeliti jednu vrstu kaznenog djela lošeg seksa od druge; svi se svrstavaju u jednu kategoriju. A to je posebno problematično za sve nas jer, promišljajući sva ta različita iskustva, postajemo itekako svjesni koliko nismo bili poučeni interpersonalnim vještinama da se zaštitimo seksualno, postavimo seksualne granice i prihvatimo tuđe seksualne granice kroz komunikaciju.

Upoznaj svoju erotsku žensku anatomiju, cijeni je i izražavaj joj ljubav 12 savjeta slavne ginekologinje za što bolje seksualno iskustvo

Vrijeme je da se ozbiljno pozabavimo promjenom spolnog obrazovanja. Ako mi kao društvo želimo da se gore navedeni primjeri nasilnog ili lošeg seksa smanjuju u učestalosti i ozbiljnosti, onda to znači da trebamo potpuno promijeniti pristup spolnom obrazovanju. Podučavanje o zaštiti od trudnoće i prevenciji spolno prenosivih bolesti i osnovne anatomije, nije dovoljno i nikada nije bilo. "Podučavanje o seksu" također znači podučavanje samospoznaje i vještina odnosa. Znači da odrastamo i otpuštamo ono što nam više ne služi kolektivno. To uključuje naša uvjerenja, stavove, zakone i etiku o seksu. Jesmo li spremni napredovati na srednju razinu razumijevanja spolnosti općenito?

Posjeti missZDRAVA.hr