Seks pozitivno utječe na ljepotu, čak ubrzava i zacjeljivanje ožiljaka od akni

Unsplash
Iako većina ljudi ljepotu i seksualni život ne povezuje, studije su pokazale da ta dva faktora imaju značajnu poveznicu.
Vidi originalni članak

Veći broj hormona estrogena kroz orgazam i tjelesna aktivnost za vrijeme seksa utječu na ljepotu i zdravlje kože, a o čemu piše  portal Mindbodygreen, koji se bavi temama iz područja znanosti, zdravlja i ljepote.

Potiče vitalnost kože i kose

Spolno aktivne žene imaju veću razinu estrogena jer se razina hormona povećava tijekom orgazma. Estrogen je zaslužan za normalno funkcioniranje kože, krvnih žila, folikula dlake, uljnih žlijezda i melanocita. Uz to što potiče vitalnost kože i kose, pridonosi održavanju normalne funkcije kožne barijere, hidrataciji kože i zacjeljivanju rana.

Ljepši i sjajniji ten

Kao i druge tjelesne aktivnosti, seks utječe na cirkulaciju krvi i povećava dotok kisika u kožu i druge organe. Također, povećava i broj otkucaja srca što dovodi do protoka krvi, a poboljšana cirkulacija zaslužna je za ljepši i sjajniji ten. S obzirom na to da se seks ubraja u tjelesnu aktivnost, siguran je način do potrošnje ozbiljnijeg broja kalorija.

duža veza, rjeđi seks Koliko često bi parovi trebali biti seksualno aktivni ovisno životnoj fazi

Smanjuje stres

Istraživanja pokazuju da parovi koji redovito stupaju u seksualne odnose imaju znatno nižu razinu stresa. Kada je tijelo u velikoj mjeri izloženo stresu oslobađa se hormon koji utječe na rad i proizvodnju uljnih žlijezda zbog čega nastaju akne i slične upale. Osim toga, kortizol, hormon stresa povezan je i s preuranjenim znakovima starenja te pojavom bora. Redoviti seks može smanjiti štetne učinke stresa na kožu, a postoje i dokazi koji govore da estrogen, koji se oslobađa tijekom orgazma, povećava razinu kolagena.

Ubrzava zacjeljivanje akni

S obzirom na to da stres narušava stanje kože, a seksualni odnosi smanjuju posljedice, znanstvenici tvrde da bi redovit seks mogao potaknuti i zacjeljivanje ožiljaka od akni.

nesigurnost i preuranjena ejakulacija na popisu Stvari o kojima brinu žene i muškarci tijekom seksa

Jača kosu i nokte

Seks nije dobar samo za kožu već i kosu i nokte, jer poboljšava sposobnost tijela da učinkovito apsorbira hranjive tvari. Veća razina esencijalnih vitamina i minerala dugoročno dovodi do zdrave kose i jakih noktiju.

Kvalitetniji i bolji san

Dobar san san jamči svježiji i budniji izgled ujutro, a to je posljedica lučenja hormona oksitocina, koji je poznat kao hormon koji pridonosi dobrom osjećaju. On je zaslužan za osjećaje pospanosti i opuštenosti nakon orgazma.

bolovi su češći i intenzivniji Što se događa s vašim tijelom i zdravljem kada prestanete biti seksualno aktivni?

Posjeti missZDRAVA.hr