"Preverila sam partnera i ne znam trebam li mu priznati"

shutterstock Zamišljena žena
Postoji bezbroj razloga zbog kojih ljudi varaju u vezi, ali što učiniti kada je afera gotova, a još uvijek želiš biti sa svojim partnerom?
Vidi originalni članak

Ako vjeruješ da bi svom partneru trebala reći da si ga prevarila, u mnogim bi slučajevima bila u pravu. Ali ponekad bi nepriznavanje nevjere zapravo moglo spasiti vašu vezu i to je postupak koji stručnjaci za veze odobravaju. No, kako možeš sa sigurnošću znati što je najbolje za napredak u tvojoj situaciji? Moraš procijeniti zašto si prevarila svog partnera, potencijalnu cijenu svoje iskrenosti i možeš li se u potpunosti ponovno posvetiti svom partneru.

Međutim, važno je shvatiti da sam koncept varanja može značiti različite stvari različitim ljudima. Varanje se često se opisuje kao fizički intiman odnos s nekim tko nije tvoj partner. “Varanje se odnosi na bilo koji čin izvan granica sporazuma o vezi, a to zauzvrat šteti povjerenju u vezi”, kaže seksualna terapeutkinja Jesse Kahn za WellandGood. Prijevara može biti seksualne ili emocionalne naravi poput seksa na poslovnom putu ili razmjene koketnih poruka s nekim tko nije tvoj partner. No, prijevara može biti i razigrani intelektualni razgovori ili pak laganje o financijama. Budući da je varanje vrlo širok pojam, trebaš ga jasno definirati sa svojim partnerom kako jedan drugog ne bi slučajno povrijedili. 

Nakon što stekneš to temeljno razumijevanje unutar vaše veze, moći ćeš bolje procijeniti najbolji način rješavanja potencijalnog varanja. Saznaj što stručnjaci za veze misle kada bi trebala reći svom partneru da si ga prevarila, a kada ne. 

sklizak teren Što se prema stručnjacima doista računa kao varanje u vezi ili braku?

Argumenti zašto bi mu trebala reći

Ako ste ti i tvoj partner definirali što znači varanje i koje granice ne bi smjeli prijeći, sigurno mu trebaš reći da si ga prevarila. Tvoj partner zaslužuje znati jesi li prešla tu granicu i zaslužuje to čuti od tebe, a ne nekog drugoga, kako bi mogao donijeti odluku želi li nastaviti vezu s tobom. Ovaj argument još više vrijedi u nekoliko konkretnih situacija, prema terapeutu Jor-El Caraballu.

Prvi slučaj je ako si ugrozila partnerovo zdravlje s potencijalnom spolno prenosivom bolesti zbog varanja s drugom osobom. To posebno vrijedi u slučaju ako si imala nezaštićeni spolni odnos s drugom osobom za koju ne znaš ima li spolno prenosivu bolest. Bitno je da svom partneru to priznaš kako bi ste se mogli testirati.

Drugi slučaj kada trebaš priznatu partneru da si ga prevarila je ako će to na bilo koji značajan način utjecati na vaš odnos. Primjerice ako si ostala trudna s drugom osobom, to se kvalificira kao situacija u kojoj obavezno moraš reći svom partneru. Slično tome, ako će postojati bilo kakvi dugotrajni društveni učinci zbog tvog postupka, poput promjena u obiteljskim ili prijateljskim grupama, trebala bi priznati prevaru.

Osim poštovanja partnerovog zdravlja i njegove društvene dobrobiti, postoje i razlozi koji se temelje na emocijama, a zbog kojih bi trebala reći svom partneru da si ga prevarila. Na primjer, otkrivanje ove informacije moglo bi pomoći u prepoznavanju i rješavanju temeljnih problema u vezi. Ovo je osobito istinito, ako možeš točno odrediti zašto si varala. Na primjer, koja te je nezadovoljena potreba odvela na krivi put? Kao što Caraballo objašnjava za WellandGood, "nevjera je najčešće simptom problema unutar pojedinca ili veze, a ne sam problem." Svrha traženja tog temeljnog uzroka ne služi za prebacivanje krivnje za varanje na partnera ili na tvoju prošlost. Umjesto toga, pomaže tebi i tvom partneru da iskoristite lošu situaciju kako bi ojačali svoju vezu protiv budućih pogreški. "Individualna terapija ili terapija za parove također može pružiti veliku podršku i uvid u rješavanje tih dubljih problema", kaže Caraballo. 

ekstroverti očekivano češće varaju Adam Levine varao trudnu suprugu? Karakteristike česte kod osoba koje varaju partnere

Dva slučaja kada ne bi trebala reći partneru da si ga prevarila

Ionako si planirala prekinuti s partnerom

Možda već neko vrijeme planiraš prekinuti vezu, a seks s drugom osobom samo je pokazao da u tvojoj trenutnoj vezi nedostaje strasti za kojom žudiš. Ili te je možda odnos s drugom osobom podsjetio kako je dobar osjećaj biti emocionalno povezana s nekim - na način na koji jednostavno nisi ili ne možeš biti sa svojim partnerom.

Bez obzira na razlog, ako namjeravaš prekinuti s partnerom, ne moraš mu nužno prije toga reći da si ga prevarila. “Postoji mnogo razloga zbog kojih bi mogla reći svom partneru da si ga varala čak i ako ćete prekinuti, poput krivnje ili uvjerenja da je to ispravna stvar”, kaže Kahn. Ali prije nego što to učiniš, Kahn preporučuje da se zapitaš govoriš li svom budućem bivšem partneru da si ga prevarila kako bi pomogla njemu ili sebi. Caraballo dodaje da uvijek odabereš ono što će najviše pomoći tvom partneru. 

Dogodilo se samo jednom

Budući da je svako varanje povreda povjerenja, nema smisla rangirati koja je vrsta varanja gora. Ipak, stručnjaci za veze slažu se da je varanje koje se dogodi samo jednom najmanje loša vrsta varanja. Ako prevariš partnera jednom, osjećaš se loše zbog toga i nikad više to ne učiniš, onda tu pogrešku ne bi trebala priznati partneru. 

Ako si prevarila partnera čak i samo jednom, Caraballo preporučuje da razgovaraš o svojoj prevari s prijateljima kojima vjeruješ ili terapeutom. U razdoblju nakon nevjere, morat ćeš naučiti više o tome zašto si to učinila, a bit će ti potrebna i podrška bez osuđivanja kako bi riješila svoje osobne probleme. Na kraju dana, nema strogih pravila kada bi trebala priznati nevjeru, a kada ne jer je u konačnici to tvoja odluka. 

Dobro obrati pozornost na ono što govori 10 rečenica koje će partner izgovoriti ako te vara ili razmišlja o prevari

Posjeti missZDRAVA.hr