Otići ili ostati? Ovih 7 razloga zaista nije dovoljno za ostati u vezi

shutterstock Neki od najčešćih razloga za ostanak u vezi su potpuno pogrešni
Ljubav je odavno nestala? A ti ipak ostaješ u vezi, premda ti je mučno…
Vidi originalni članak

Ali, zašto to radiš? To samo produžava agoniju i obično ne završava dobro. Odnosno, teško se može popraviti nešto što se odavno pretvorilo u prašinu… 

Molimo te, nemoj ni u kom slučaju ostati u vezi iz ovih razloga…

Puste želje

Tipična rečenica: „Promijenit će se!“ 

Zajedno ste već cijelu vječnost. Usprkos tome se još uvijek ne možete složiti oko osnovnih stvari. Sve češće se pokušavaš uvjeriti da je sve u redu. Rečenica „Promijenit će se!“ pripada tvom standardnom repertoaru. Ali, zašto bi se tvoj partner uopće trebao promijeniti? Do sada mu je sve išlo jako dobro i ovako.

Udobnost

Tipična rečenica: „Tko će mi onda popraviti bicikl?“

Jedna od udobnosti života u paru je ta što se zajedno možete nositi sa zadacima i problemima. Nema se što reći protiv toga. Međutim, postaje problematično kada ne vjeruješ više da ćeš napraviti nešto sama ili ti je jednostavno postalo previše udobno. Tipične rečenice su tada: „Bez njega nikad neću moći popraviti stroj za pranje rublja ili automobil.“ Srećom, svi se ti zadaci mogu prepustiti ljudima koji rade takve stvari za život. Još jedna ideja: usudi se sama napraviti stvari koje bi inače izbjegavala. 

Kruto planiranje života

Tipična rečenica: „Imat ću djecu najkasnije do 30. godine“

Jesi li jedna od onih osoba koje imaju na umu točan plan kakav bi život trebao biti? Oduvijek si željela imati djecu dok si mlada/najkasnije do 30./najkasnije do 33. godine? Zavjetovala si se da ćeš ostati s ovim muškarcem bez obzira što će se dogoditi? Oni koji su si postavili tako stroge ciljeve riskiraju da će ih progoniti. Važnije od krutog životnog plana trebala bi biti pitanja poput ovoga: Kako se snalazim s onim što sam već postigla? Je li to doista partner s kojim želim zasnovati obitelj? I kome zapravo želim nešto dokazati?

Preporuka seks terapeuta 5 najboljih seks poza za postizanje vrhunskog orgazma!

Nedostatak samopouzdanja

Tipična rečenica: „Može mi biti drago što imam nekoga.“

Ruku na srce: misliš li ponekad da nećeš pronaći nikog drugog osim osobe s kojom si? Imaš li osjećaj da ni ti nisi anđeo i da ni tvom partneru nije lako s tobom? Nedostatak samopouzdanja zapravo nije dobar preduvjet za ravnopravnu vezu. Ne trebaš partnera koji je s tobom „usprkos“ tvojim slabostima, ali te voli „zbog“ svih tvojih osobina i slabosti.

Financijska ovisnost

Tipične rečenice: „Upravo sam se navikla na određeni način života.“ ili „Ja bez njega ne mogu sastaviti kraj s krajem.“ 

Scenarij: ljubav je odavno isparila, ali nekako si postala financijski ovisna o svom partneru? Okolnosti su prva liga: skupi darovi, život u luksuznom stanu ili u velikoj kući, lijepa putovanja - tko se voli odreći nečega takvog? Okolnosti su sve samo ne izvrsne: ti jednostavno zarađuješ premalo i ovisiš o novcu svog partnera. Oba scenarija su samo napola optimalna. Biti financijski neovisan znači da nemaš razloga ostati, ako to doista ne želiš.

prednosti i mane samačkog života Šest žena otvoreno govori o samačkom životu u četrdesetima

Rezignacija

Tipična rečenica: „Molim te, pokaži mi par koji je dugo godina zajedno i koji je još sretan.“ 

Zajedno ste nekoliko godina. „Ispuhala“ si se. Seksualno, ali i što se komunikacije tiče. Iznutra si sebi priznala da bivši muškarac iz snova nije ispunio tvoja očekivanja. Sada si vjerna motu: „Bolje vrabac u ruci nego ptica na grani“ ili nešto slično. Smanjila si svoja očekivanja o dugoj, sretnoj vezi do te mjere da kad pomisliš na zaljubljene ljude, automatski pomisliš: „Pričekaj još samo malo! Uskoro ćeš se prestati tako glasno smijati.“ Nažalost, to nije životni plan, to je potpuna predaja.

prepoznaj i briši 5 znakova da on nije pravi za tebe

Strah

Tipična rečenica: „Jednostavno ne mogu biti sama.“

Potajno zavidiš ljudima koji su godinama sami, koji putuju sami i koji uvijek idu zadnji sa zabave, ali emocionalna sigurnost ti je važnija. Čak i ako to znači da ćeš zaglaviti u vezi koja se ne razvija ili ti čak nanosi štetu. Ali, tvoj najveći strah nije izgubiti sebe, nego drugoga. Bez obzira na to koliko je osoba neprikladna kao životni partner. Prijedlog: promijeni rečenicu „Jednostavno ne mogu biti sama.“ u „Dosad nisam mogla biti sama, ali sada ću isprobati nešto novo.“ 

Posjeti missZDRAVA.hr