Tihe, ali štetne posljedice negativnih osjećaja na tvoje tijelo i zdravlje

Guliver/Shutterstock
Dokazano je kako negativne emocije direktno utječu na trenutno, ali i dugoročno zdravlje pojedinca. Postoji konkretna poveznica između našeg tijela i uma.
Vidi originalni članak

Tijelo reagira otpuštajući različite hormone i kemijske spojeve na temelju različitih emocija. Serotonin, dopamin i oksitocin se luče kada smo sretni, a kortizol i noradrenalin u stresnim situacijama.

Ove kemijske koncentracije mogu uzrokovati instantne fizičke simptome. Primjerice, ako patiš od anksioznosti, možeš primijetiti da ti se ruke tresu ili te glava često boli. Iskustva i uspomene iz djetinjstva mogu biti korijen nekih naših emocija. Istraživanja koja su se provela na više od 17 tisuća ljudi, pokazala su da su djeca koja su proživjela nesretna ili traumatična djetinjstva, sklonija fizičkim oboljenjima u vidu dijabetesa, srčanih i drugih bolesti.

Negativni ljudi Dopuštaš li negativnim ljudima da utječu na tvoju sreću?

Kako emocije mogu utjecati na tvoje zdravlje?

Negativne emocije mogu oslabiti imunološki sustav zbog čega možeš biti sklonija prehladama, kašljanju i ostalim bolestima. Druga znanstvena istraživanja dokazuju da kronični stres smanjuje naš životni vijek kroz oštećenje telomera, tzv. zaštitnih kapa DNA molekula.

Daljnja istraživanja provodila su se u medicinskom centru Duke fakulteta, na pacijentima koji su bolovali od ateroskleroze. Otkriveno je da je stopa smrtnosti kod onih koji su primali podršku prijatelja ili partnera 17% kroz 5 godina. Kod onih koji su ostali uskraćeni za emotivnu potporu, stopa smrtnosti iznosila je čak 50%.

Spomenute studije jasno pokazuju tihe, ali štetne posljedice negativnih osjećaja. Jasno da one imaju direktan učinak na naše tijelo. Bol i ukočenost našeg tijela može biti uzrokovana određenom emocijom, a ukloniti se može, također, nekom drugom emocijom. Da bismo čuvali tijelo u najzdravijem mogućem stanju, moramo naučiti kako se ispravno nositi s negativnim osjećajima i izražavati ih.

Kako odmah identificirati negativne osjećaje?

Vrlo često potiskujemo našu emotivnu stranu ignorirajući naše duboke osjećaje. Tu emotivnu prazninu kompenziramo razvijajući navike prejedanja, alkoholiziranja ili se predajemo drugim porocima. No, od ključne je važnosti identificirati negativne osjećaje i prihvatiti ih kako bismo postigli i vratili ravnotežu. Niže navodimo korisne savjete koji će vam pomoći u identificiranju negativnih i štetnih emocija:

Slušaj svoju intuiciju

Kaotični rasporedi često dovode da zanemarujemo unutarnji glas naše podsvijesti. Razvijamo niz obrazaca razmišljanja, a vrlo često zaboravljamo slušati sami sebe. Sada je trenutak da prekinemo začarani krug i zavirimo u sebe slušajući našu podsvijest. Naučit ćeš puno o samom sebi, svojim slabostima, emocijama, vezama i stvarima koje voliš.

Počni sa zapisivanjem svojih misli na papir

Samo ispisivanje istih pomoći će u analizi misaonih procesa i eventualnih negativnih emocija skrivenih u tebi.

Pripremi listu situacija u kojima si bila povrijeđeni

Često pokušavamo zaboraviti sve one situacije u kojima smo bili povrijeđeni nazivajući ih bezazlenima i onima koje ćemo lako preboljeti, no u stvarnosti to se ne događa tek tako. Muškarci su skloni ovakvim reakcijama, ali i žene bi trebale probati ovu vježbu.

Pripremi listu malih i nevažnih patnji koje su ti se vraćale. To može podrazumijevati i neku bol iz djetinjstva. Umjesto da ju guraš pod tepih i izbjegavaš, napiši na papir sve što te boli kako bi se mogla suočiti s vlastitim emocijama. Vrlo je vjerojatno da će ti to pomoći u boljem razumijevanju same sebe.

Prati svoje emocije u slijedećih 8 tjedana

Promatraj svoje emocije i sve važne emotivne trenutke te kako si se u njima osjećala. Zapiši sve ono zbog čega si se osjećala snažno, pozitivno ili negativno. To može biti lijepo vrijeme, djeca, žena, muž, posao ili knjige. Pomno analiziraj emocije, identificiraj ono što te ljuti jer vrlo često taj isti čimbenik pokreće i tugu.
Ukoliko si uspješna u otkrivanju svojih emocija možeš spriječiti stagnaciju u stanju negativnih emocija. Njihovo zapisivanje će te osnažiti i osvijestiti po pitanju emocija te ćeš, u tom slučaju, na njima moći raditi.

Kako otpustiti negativne emocije

Sada, kada si naučila kako identificirati negativne emocije, vrijeme je da ih otpustiš. Slijedi ove jednostavne savjete te otpusti sve negativne emocije kako bi tvoje tijelo bilo zdravo i uravnoteženo.

Fizičko otpuštanje negativnih emocija

To je uobičajen način na koji se možemo riješiti negativnih emocija. Možeš vrištati, vikati ili otići na neko skriveno mjesto kako bi ih otpustila. Vikanje često pomaže kod negativnih emocija. Za neke je vreća za udaranje dobar način kako otpustiti bijes. Ova metoda je prikladna za ljude koji su ljuti, a žele otpustiti emocije u obliku agresije.

Transformiranje emocija

Sjedni u udoban položaj na stolicu i zatvori oči. Duboko diši sve dok se ne počneš osjećati opušteno. Sada pokušaj otkriti emociju zbog koje se osjećaš loše. Sve te potisnute emocije bit će locirane na različitim dijelovima tvojeg tijela. Ljutnja je uobičajeno locirana na području trbuha, a tuga u prsima.

Osjeti svoju emociju

Promatraj ju kao sivi oblak. Što više promatraš emociju, oblak tuge se smanjuje. Ovaj proces se naziva transformiranje emocija i pomaže u otpuštanju negativnih emocija.

Meditacija

Meditacija je još jedan provjeren način otpuštanja negativnih emocija. Sjedni u opušten položaj i zatvori oči. Duboko udahni 10 do 15 puta kako bi opustila svoje tijelo. Zadubi se u korijen svog problema i identificiraj emociju koja stoji u pozadini istog.

Pokušaj je se riješiti suočavajući se s njom. Meditacija može značajno promijeniti tvoju životnu percepciju. Nakon meditacije često ćeš se osjećati drugačije u odnosu na neke stvari u usporedbi s prijašnjim razdobljem.

Možeš izbjegavati negativne emocije živeći neprestano u pokretu i suočavati se s njima kada se pojave. Vježbaj gore navedene savjete i živi život ispunjen pozitivnom energijom.

Negativnost Znaš li koje riječi te čine negativnom osobom?

Posjeti missZDRAVA.hr