Kako prepoznati preljubnika prije nego se zaljubiš?

shutterstock Ako primijetiš da njegov pogleda luta ili da flerta s drugim ženama, to bi mogao biti znak da će te prevariti u budućnosti
Da si znala da će te potencijalni partner prevariti, bi li izlazila s njim? Vjerojatno ne. Ali ne možeš predvidjeti tko će biti vjeran, a tko neće. Ili možeš?
Vidi originalni članak

Da bi mogla uočiti preljubnika, potrebno je prepoznati određena ponašanja, ona koja te tjeraju da zastaneš, razmisliš i usporiš ili završiš vezu s nekim. Ukupnost specifičnih ponašanja je ono što će ostaviti najbolji ili možda najgori dojam o budućem partneru. Ako se namjeravaš povezati s nekim, moraš znati o pet glavnih područja njegovog života: društvenom, profesionalnom, obiteljskom, osobnom i tajnom. A najbolji način da se to postigne, osim poštenog razgovora, je promatranje.

Možda će biti teže uočiti potencijalnog preljubnika već na prvom spoju, ali ovih nekoliko ključnih pokazatelja mogli bi ti u tome pomoći.

Gotovo je previše šarmantan

Je li on bio toliko pametan, zabavan, simpatičan, uzbudljiv da nisi mogla odoljeti? Doktor Paul DePompo, psiholog i direktor Instituta za kognitivno-bihevioralnu terapiju u Južnoj Kaliforniji, kaže: “Gospodin šarmantni neće imati pravu empatiju kada ćeš biti razočarana". Primjerice, možda će otkazati spoj u zadnji tren bez ozbiljnog razloga, ali zbog njegovog šarma nećeš moći dugo ostati ljuta. “Usredotočeni su na vlastito zadovoljstvo, lako troše novac kako bi impresionirali i vjerojatno će okriviti druge kad se pojave problemi", dodaje doktor DePompo.

Želi te što prije odvući u krevet

To može biti znak da je on samo igrač i da traži seks ili može biti da dugo nije spavao s nekim. "Takav muškarac će uvijek biti raspoložen za flert i može se nepoželjno našaliti i komentirati", kaže DePompo." Ipak, u razgovoru može postati previše fokusiran na moral kako bi ostavio dojam da mu seks nije toliko važan," dodaje doktor.

Često koristi mobitel kad ste zajedno

Nekoliko puta kada ste bili vani, učinilo ti se da on provodi puno vremena na svom mobitelu ili privatno šalje poruke, ili razgovara kada te nema ili ti je okrenut leđima? Uvijek je loš znak ako svom mobilnom uređaju pridaju više pažnje nego tebi. I, ako ti se čini da je tajnovit o tome s kim je pričao, budi oprezna. 

sklizak teren Što se prema stručnjacima doista računa kao varanje u vezi ili braku?

Njegova objašnjenja su nejasna

To se posebno odnosi na njegovu odsutnost ili ako je s vremena na vrijeme nedostupan. "Ako si se upravo počela viđati s njim i ne odgovara na poziv već se kasnije javlja i kaže da je samo odmarao umjesto da kaže neki specifični razlog zašto se nije javio, možda se viđat s nekom drugom," kaže psihoterapeutkinja Kimberly Moffit.

Nedosljedan je

Njegove se priče ne poklapaju. Prekida spojeve bez objašnjenja ili proturječi sam sebi kada govori o stvarima koje su se dogodile na nekom od izlazaka. "Ako primijetiš nedosljednosti u onome što on govori o tome kako provodi svoje vrijeme i što se stvarno događa, to također može biti loš znak", dodaje terapeutkinja Sheri Meyers. 

Nagoviješta kako ga monogamija ne interesira

Možda je tijekom razgovora spomenuo da dolazi iz obitelji gdje je jedan od roditelja prevario drugog ili su oboje priznali da su varali. Kelly Armatage, kognitivno bihevioralna terapeutkinja kaže da je nejasno postoji li takozvani gen za varanje, ali mala studija sugerira da ako postoji roditelj koji je imao ljubavnu vezu, tada i njegova djeca imaju veći rizik da prevare svoje partnere. "Često u takvim obiteljima postoji uvjerenje da je u redu varati", dodaje terapeutkinja.

Promatra druge žene kad je s tobom

Njegov fokus trebao bi biti 100 % na tebi, posebno u početku, a ako primijetiš da njegov pogleda luta ili čak flerta s drugim ženama, to bi mogao biti znak da će te prevariti u budućnosti. Čak i ako je zainteresiran za tebe, kada je riječ o varanju, većinom se događa u određenim situacijama. “Provođenje vremena u okruženju s mnogo privlačnih ljudi može povećati vjerojatnost varanja", dodaje Armatege.

Djeluje osvetoljubivo

Ako često govori o tome da je prevaren, i čini se ogorčenim zbog toga, mogao bi te iskoristiti kako bi se osvetio partnerici koja ga je prevarila. Armatage napominje da ako nije prešao preko toga, možda bi se htio osvetiti. Može misliti da ima pravo prevariti i osjećat će se manje krivim jer je bio prevaren.

Izgleda kao preljubnik

Tvoji prvi dojmovi mogu biti prilično točni i informativni, čak i kada se temelje na ograničenim informacijama, Istraživanja pokazuju da žene mogu točno otkriti jesu li muškarci u prošlosti bili nevjerni samo gledanjem fotografija lica i korištenjem muževnosti kao ključnog znaka. U stvarnosti je veća vjerojatnost da su muškarci s muževnijim crtama lica izjavili da su nevjerni. 

Puno pije

Pojedinci koji prijavljuju više problema s pijenjem također imaju veću vjerojatnost da će prevariti svoje partnere. Istraživači sugeriraju da nedostatak kontrole impulsa ili samokontrole može pridonijeti problemima s drogom i alkoholom te povećanju vjerojatnosti nevjere. Konzumacija alkohola također može biti povezana s povećanom vjerojatnošću flertanja s drugima.

Iako bi se lako mogla opterećivati idejom da je on preljubnik, to ne bi trebala biti prva stvar koju tražiš na spoju. Obrati pažnju na to kako se u početku osjećaš u njegovoj blizini. Budi svjesna s kim se viđaš prije nego što se previše angažiraš. Ne dopusti da te kemija nadvlada.

Ako kaže da ne želi biti u vezi, vjeruj mu Zašto te drži u blizini čak i ako ne želi vezu s tobom?

Posjeti missZDRAVA.hr