5 načina kako ispoljavaš sebičnost u vezi, a da toga nisi ni svjesna

shutterstock Kako bi se riješila sebičnosti u vezi, važno je da slušaš mišljenja svog partnera i uvažiš njegov doprinos
Zdravi odnosi zahtijevaju empatiju, ali i individualnost. Sigurno si se u nekom trenutku osjećala kao da si u vezi sa sebičnom osobom i to ne samo s romantičnim partnerom. Sebičnost se može pojaviti i kod kolega s posla, prijateljice pa i obitelji.
Vidi originalni članak

Ako si se našla u situaciji da si bila u vezi sa sebičnom osobom, sigurno si tražila savjete kako se nositi s takvim partnerom. No, jesi li se ikada zapitala jesi li ti ta koja je sebična u vezi? Koja su sebična ponašanja koja koče tvoju vezu ili jesi li previše egoistična? Sebično ponašanje može ugroziti tvoju vezu ukoliko nisi oprezna.

Neka istraživanja su pokazala da što si starija, to si više egoistična, odnosno sebična. Sebičnost uzima danak u svakoj vrsti odnosa i nije ograničena samo na romantične veze. Ako sebično ponašanje ne prestane, na kraju će završiti ono što je nekada bila sjajna veza.

Stoga ako se pitaš jesi li sebična, donosimo ti pet sebičnih ponašanja koja možeš prepoznati u svojoj vezi i načine kako da ih prekineš. 

stavi sebe na prvo mjesto 5 znakova da je tvoj ljubavni odnos jednostran

Partnera uzimaš zdravo za gotovo

Nitko ne voli taj osjećaj. Ipak, kada si neko vrijeme u vezi, to se može dogoditi, a možda ćeš se čak početi osjećati bolje od svog partnera. Kada si u vezi, mora postojati osjećaj jednakosti. Kada se počneš osjećati bolje od njega, počinje prezir. Ovo je jedan od najvećih indikatora za prekida veze jer zaziva ogorčenost. 

Misliš da si uvijek u pravu

Ako uvijek misliš da si u pravu, možda ne znaš za kompromise u vezi. Kada ne radiš kompromise u vezi to može dovesti do stava da si bolja od svog partnera i da pobjeđuješ, a on gubi. Sve to ukazuje na početak kraja vaše veze. Jednakost i ravnopravnost su važne u vezi, a ako ih nema prekid je vrlo moguć. 

Ignoriraš doprinos svog partnera

Važno je prihvatiti utjecaj partnera u vašoj vezi. To znači da moraš poslušati njegovo mišljenje, a ne samo iznositi svoja. To znači da si istinski zainteresirana za ono što tvoj partner ima za reći. Budi otvorena za isprobavanje njihovih ideja. Djela govore više od riječi pa budi spremna nešto poduzeti. 

zaštiti se Može li se narcis promijeniti? Pitanja koja si trebaš postaviti

Često odustaješ od zajedničkih planova

Ako često odustaješ od zajedničkih planova, tvoj partner će osjećati kao da ti nije važan i da ti veza s njim ništa ne znači. Tvoj partner mora biti jedan od tvojih prioriteta jer mu tako možeš pokazati koliko ti je važan. Ako se osjeća poželjnim, znat će da mu čuvaš leđa kad god treba, a to je nešto što je svima u vezi potrebno.

Stalno tražiš povlašteni tretman

Kada si u vezi, ponekad se moraš odreći svoga "ja" i početi razmišljati kao "mi". To naravno ne znači da se trebaš prestati brinuti o sebi i ignorirati svoje potrebe. Normalno je imati želju za vezom ili bilo kakvim odnosom. Imaš odnose s kolegama, prijateljicama i obitelji, a upravo bi sebično ponašanje moglo loše utjecati na njih.

Sebičnost se može pokazati i financijskim situacijama. Tako primjerice možeš biti bezbrižna oko trošenja novaca, dok tvoj partneri cijeni i vodi brigu o proračunu. Novac je često uzrok stresa, a u vezi može stvoriti probleme ukoliko ti i tvoj partner imate različita uvjerenja o novcu. Važno je da razgovarate o razlikama kako biste bolje razumjeli svoju vezu. 

Veza ne mora biti teška. Ali, zahtijeva nesebičnost s obje strane. Sebičnim ljudima je teško naučiti kako imati zdrav odnos, ako se ne pokušaju promijeniti.

Dakle, ako pokazuješ bilo koje od ovih sebičnih ponašanja u svojoj vezi, pokušaj to promijeniti. Ne samo da nisu dobri za tvoju vezu, već nisu dobri ni za tebe.

grandioznost i potreba za divljenjem Narcisoidni poremećaj ličnosti: 9 znakova kako ih prepoznati

Posjeti missZDRAVA.hr