Novo istraživanje pokazuje da mentalno zdravlje ima puno veći utjecaj na zdravlje srca, posebno kod mlađih žena

Unsplash
Znamo da mentalno zdravlje ima direktan utjecaj na fizičko zdravlje, no nova istraživanja pokazuju koliko je zapravo taj utjecaj velik.
Vidi originalni članak

Novija istraživanja pronalaze čitav niz novih informacija o tome što sve može negativno utjecati na kardiovaskularno zdravlje. Tako je u svibnju 2023. u časopisu European Heart Journal – Cardiovascular Imaging, objavljena studija koju je provelo Sveučilište Queen Mary u Londonu, pod naslovom: „Neuroticism personality traits are linked to adverse cardiovascular phenotypes in the UK Biobank“. U njoj se tvrdi da ljudi s crtama ličnosti koje se klasificiraju kao neurotičnost (nestabilno raspoloženje, pretjerana zabrinutost, tjeskoba, razdražljivost, nesigurnost i tuga), imaju veću vjerojatnost za razvoj srčanih bolesti.

Istraživači su analizirali podatke više od 36 tisuća ljudi, prikupljenih iz UK Biobanka, koji su ispunili upitnik o svojoj osobnosti. Prosječna dob ispitanika bila je 63,9 godina, s većim udjelom žena (52,2 posto), a rezultati su pokazali da je „viši stupanj neurotičnosti povezan s manjim volumenom lijeve i desne klijetke, nižom masom lijeve klijetke, većom koncentričnosti (veći omjer mase i volumena lijeve klijetke) te većom fibrozom miokarda i krutosti arterija“, ističe se u rezultatima. Spomenute crte ličnosti povezane su sa slabijim radom obje klijetke, a u studiji se navodi da su ti odnosi bili neovisni o tradicionalnim vaskularnim čimbenicima rizika i snažnije izraženi kod muškaraca nego kod žena. Istraživači su naveli da su rezultati bili valjani čak i kada su u obzir uzeti drugi čimbenici rizika, poput pušenja, težine ili čak godina. Dakle, nema sumnje u to da utjecaj neurotičnog ponašanja na srce i krvne žile postoji.

"Postoji čitav niz faktora uz one koje inače uzimamo u obzir, kojih još nismo do kraja svjesni, a neke vrste neurotičnog ponašanja već su od ranije prepoznate kao rizične. Na primjer, o ljutnji se govori u brojnim istraživanjima, iako nije do kraja utvrđen mehanizam njenog djelovanja na bolesti srca. No, neke studije ističu ljutnju kao faktor koji ponekad i značajno utječe na rizik od srčanog udara čak i kod mladih ljudi", kaže kardiolog dr. Nikša Drinković iz Poliklinike Drinković. Upravo zbog toga, dodaje, ljudima koji imaju dozu emocionalne nestabilnosti savjetuje se da porade na tehnikama opuštanja i prevladavanja stresa i panike. 

Osim mentalnog zdravlja, još jedan iznenađujuć faktor rizika je zagađenje zraka

Još jedna zanimljiva studija, objavljena u časopisu Canadian Medical Association Journal, usko je povezala onečišćenje zraka povezano s izgaranjem fosilnih goriva, posebno ugljena, s aritmijom ili nepravilnim promjenama u otkucajima srca. Štoviše, nalazi su pokazali da do aritmije može doći brzo po izlaganju onečišćenju, što nije nimalo bezazleno, jer aritmije mogu rezultirati krvnim ugrušcima, moždanim udarom, zatajenjem srca, pa čak i iznenadnom smrću u nekim slučajevima. Najveći rizik je u onim područjima u kojima onečišćenje dovodi do otežanog disanja, kašlja, astme i bolova u prsima, jer utječe i na rad srca. Izloženost onečišćenjima, osim toga, može utjecati na prerano starenje krvnih žila i brzog nakupljanja kalcija u koronarnoj arteriji. Zato je osim brige o sebi, važno brinuti o svom okolišu. 

Proizvodi Omegol linije prate najnovije nutricionističke trendove te su namijenjeni svima koji izrazitu pažnju pridaju vlastitoj prehrani i aktivnom načinu života. Bogati su omega-3 masnom kiselinom, alfa-linolenskom kiselinom (ALA) koja doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi i sadrže vitamin E koji doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Cijela Omegol linija nosi europsku oznaku V lable, što znači da je pogodan i za vegane.

Kremast i lagano maziv, Omegol B1 namaz je sa smanjenim udjelom masti, a obogaćen je ALA omega-3 masnom kiselinom i sadrži vitamin E te vitamin B1 koji doprinosi normalnoj funkciji srca. Idealan je za namaz ili dio sendviča.

Omegol ulje sastoji se od repičinog, suncokretovog i ulja kukuruznih klica te je bogato omega-3 masnom kiselinom (ALA). Prirodan je izvor vitamina E. Blagog je okusa i pogodno za pripremu raznovrsnih jela, uključujući i hladna jela, kao i za pečenje i kuhanje hrane.

Omegol linija namijenjena je svima, a posebno onima koji vode računa o namirnicama koje koriste u svakodnevnim obrocima. Omegol liniju preporučuje se koristiti uz raznovrsnu prehranu.

Posjeti missZDRAVA.hr