Pet najpopularnijih narodnih recepata protiv ispadanja kose

Thinkstock
Opće je poznato da su za zdravu kosu i nokte neophodni vitamini B grupe, koji hrane vlasište i ublažavaju štetne posljedice stresa – jednog od uzročnika ispadanja vlasi. Također, za zdravlje kose neophodan je i vitamin C, pa što češće treba jesti agrume, naročito naranče i limun, kao i papriku.
Vidi originalni članak

Cirkulaciju u vlasištu pospješuje vitamin E, kojim obiluju biljna ulja, bademi, kikiriki i sjemenke. Ne treba zaboraviti ni vitamin A, koji kosi vraća sjaj i vitalnost, te djeluje na sintezu masnoća u folikulama i tako ubrzava rast vlasi. Najviše ga ima u mrkvi, kelju i tikvicama.

  • Kopriva - prelij 15 listova koprive litrom vrele vode i ostavi poklopljene dva sata. Nakon toga, opet zagrijavati (ne smije zakipjeti) pa skloniti s vatre i dodati pet cvjetova kamilice. Poklopiti i ostaviti da odstoji dva sata. Procijediti i dodati 3 dl alkoholnog octa pa dobro izmiješati. Svaku večer pola sata masirati vlasište.
  • Žalfija - nakon što si dobro oprala i isprala kosu, isperite je čajem od žalfije i dobro izmasirajte vlasište jagodicama prstiju. Ne ispiri ponovo već ostavi da se osuši.

Ispadanje kose može biti posljedica bolesti, ali i čestih feniranja Ispadanje kose - uzroci i rješenja

  • Čičak -  preliti 5 sitno nasjeckanih listova čička i listova koprive s 8 dl kipuće vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procijediti i svaku drugu večer po pola sata time masirati vlasište, a kosu prethodno oprati blagim šamponom. Terapija traje 15 dana.
  • Breza -  zarezati stablo ili granu breze kako bi pustila sok i skupiti određenu količinu u posudicu. Čuvati na hladnom mjestu i zatvoreno u staklenoj bočici. Ovu tekućinu nanijeti na komadić vate i ujutro i navečer nanijeti na mjesta gdje ti ispada kosa, ali nikako na ostatak vlasišta. Terapija traje od 15 do 30 dana.

ispadanje kose Kako "smiriti" hormone koji uzrokuju pojačano ispadanje kose?

  • Češnjak -  izgnječi pet režnjeva češnjaka, stavi ih u teglicu, prelij decilitrom domaće rakije (najbolje travarice), zatvori i ostavi da odstoji tjedan dana na tamnom i toplom mjestu. Procijediti i štapićem za uši svako večer nanosi losion na mjesta s kojih je otpala kosa, nikako na ostatak vlasišta.
Posjeti missZDRAVA.hr