Kako se mozak nosi s gubitkom bližnjih?

Thinkstock
Svatko je barem jednom u životu nažalost izgubio nekog bliskog, bilo da je riječ o smrti člana obitelj, prekidu ili rastavi. Istraživači su proveli zanimljivu studiju koja ilustrira koliko dubok i raširen može biti učinak negativnih osobnih događaja i kako naš mozak reagira na žalovanje. Profesori financija s visokih poslovnih školi pratili su učinak 75.000 danskih tvrtki prije i poslije nego što su članovi uprave doživjeli smrt bližnjih
Vidi originalni članak

Prema dobivenim podacima istraživanja, financijski rezultati su pali za 20 posto nakon gubitka djeteta, 15 posto nakon smrti bračnog druga, a gotovo 10 posto nakon smrti bilo kojeg drugog člana obitelji. Ova studija pokazuje kako tugovanje utječe na pojačano djelovanje mozga, smanjenje produktivnosti, ali i cjelokupno funkcioniranje ljudskog organizma.

Tugovanje djeluje na neurone te izaziva mnoga loša stanja

Studije o djelovanju mozga, a provedene promatranjem ljude koji tuguju, pokazuju pojačana aktivnost u području široke mreže neurona. To moždano područje je povezana ne samo s raspoloženjem, već i s memorijom, percepcijom, konceptualizacijom, pa čak djeluje i na regulaciju rada srca, probavnog sustava i drugih organa. Time je i dokazano da što više se orijentiramo na negativne misli, veće su mogućnosti da će naša preokupacija postati kronična pa čak izazvati tugu i depresiju.

Kako se oduprijeti negativnim mislima?

Stoga je važno znati za vrijeme ovih emocionalno teških životnih trenutaka, da smo svi mi u mogućnosti stvarati iluzije. Moraš se usredotočiti na isključivo pozitivne životne stvari, razmišljati kako su dobri i veseli bili trenuci provedeni s bližnjima koji su nestali iz naših života. Naravno da ne možemo izbjeći bolest i smrt u životu, ali možemo odabrati kako se nositi s njima. Važno je cijeniti lijepe trenutke provedene s bližnjima i stoga se u sadašnjem životu posvetiti svima koji su nam dragi.

Pročitaj kako nepreboljena trauma mijenja DNK-a.

Posjeti missZDRAVA.hr