Detoks ljetna juha s okruglicama od psylliuma
S obzirom da su mahune trenutno preplavile tržnice one su moj favorit u ovoj juhi. No ti se slobodno možeš igrati i ubaciti bob, mladi grah ili što ti je već pri ruci. Ova juha je zahvaljujući okruglicama od psylliuma idealna za tvoj organizam. Zahvaljujući ovim ljuskama zasitit će te i smanjiti osjećaj gladi. Zašto i kako saznaj u nastavku.
Što je psyllium?
Psyllium ljuskice se dobivaju od sjemenke indijskog trputca. Njihovo glavno svojstvo je nakupljanje vode i bubrenje, odličan su izvor vlakana za tvoj probavni sustav. Psyllium ljuskice zbog svih tih svojih svojstava izvrsno djeluju na probavni sustav i odlične su kao pomoć pri mršavljenju jer održavaju osjećaj sitosti. Povoljno djeluju kod konstipacije, ali i proljeva. Mogu se koristiti u juhama, smoothieju, kao dodatak slasticama ili kruhu.
Sastojci:
- 1 luk
- 1-2 žlice maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- ¼ žličice kurkume
- 2 žličica himalajske soli
- prstohvat kajenskog papra
- 2 mrkve
- 2 manja krumpira ili batat
- 1 manja šaka graška
- 1 manja šaka mahuna
- 1 manja šaka cvjetova cvjetače
- 3-4 lista blitve ili špinat
- svježe lišće peršina
- 1.5 l povrtnog temeljca
za okruglice:
- 100 ml vode
- 1 velika žlica maslinovog ulja
- prstohvat soli
- 1 žlica pšeničnog integralnog brašna
- 1 žlica pirovog ili nekog drugog brašna
- 1 žlica pirovog ili nekog drugog griza
- 1 čajna žlica psyllium ljuskica ili praha
- ¼ čajne žlice kurkume
Priprema:
- Prvo pripremi okruglice: u manjoj posudi ili lončiću izmiješaj sve sastojke za okruglice.
- Ostavi tijesto da odstoji u hladnjaku.
- Očisti i nasjeckaj luk te ostalo povrće.
- Zagrij ulje i dodaj luk. Nakon što luk postane staklast, dodaj mu češnjak, kurkumu i kajenski papar, promiješaj i ubaci mrkvu narezanu na kolutiće i krumpir ili batat narezan na kockice. Zalij temeljcem.
- Zagrij juhu do vrenja pa zatim dodaj grašak, mahune i cvjetaču.
- Dodaj sol i papar ako želiš.
- Kuhaj 15 minuta.
- Izvadi tijesto iz hladnjaka. Vadi ga sa čajnom žlicom iz posudice i ubacuj okruglice u juhu koja lagano ključa. Zatim dodaj još i blitvu ili špinat.
- Kuhaj još 10 minuta pa makni s vatre.
- Ukrasi nasjeckanim lišćem peršina.
- Začini još paprom ili soli ako je potrebno. Dobar tek!
Probaj i začinjenu verziju svima drage i nezamjenjive juhe od rajčice