Pjenušave kuglice za kupanje, napravi sama

Gracia Petek za missGASTRO
Obožavam kupke sa mirisnim solima i raznim dodatcima, služe mi kao idealan način opuštanja nakon napornog radnog dana. Kupka je mojih 20 do 30 minuta slobode i tišine, pravi kućni wellness. Ako voliš kupanje isto kao i ja onda će ti se sigurno svidjeti recepti za brze, jeftine i prirodne kupke koje možeš izraditi sama.
Vidi originalni članak

Za vrijeme kupanja pojačana je izmjena tvari i sve što staviš u kupku brže ulazi u organizam

Moj savjet je da odabereš samo i isključivo prirodne sastojke za kupanje. Znam da je svima lijepo ležati u kadi ispunjenoj pjenom do vrha i udisati miris jagode ili pak šećerne vate. Ali, molim te obrati pažnju na neke važne činjenice kad ležiš u kadi tople vode - tvoje pore su otvorene, pojačana je cirkulacija krvi i izmjena tvari te na taj način tvoj organizam lakše upija sve što se nalazi u vodi. A sigurno kod opuštajuće i zdrave kupke ne želiš svoj organizam opteretiti nepotrebnom kemijom. Zato odaberi samo kvalitetne i provjerene sastojke za obogaćivanje kupke.

Što koristiti za kupanje?

Hladno prešana ulja kao što su kokosovo ulje, bademovo ulje nahranit će kožu i na njoj ostaviti jedan zaštitni sloj pa često nakon ovakve kupke nema potrebe za dodatnim mazanjem kože. Tu su i biljni prahovi poput mljevenih zobenih pahuljica, prah latica ruže, zelena i druge gline koje osim što efektno izgledaju imaju i izvrsna svojstva. Zatim soli za kupku: možeš birati od morske, himalajske pa čak i crne soli ako te ne smeta intenzivan miris amonijaka. Nema potrebe da kupuješ umjetno obojene soli koje sadrže sintetske mirise već možeš svoju kupku kreirati sama i to za vrlo malo novca.

Tu je i magnezij klorid te razna biljna mlijeka,jogurti i biljna vrhnja za kuhanje (poput zobenog vrhnja) koja su zbog dodatka emulgatora izvrsna baza za dodavanje eteričnih ulja u kupku. Eterična ulja možeš birati prema raspoloženju i ovisno o tome što želiš postići – lavanda za opuštanje, metvica i limun za razbuđivanje, ylang ylang za senzualnost. Molim te eterična ulja nikad nemoj stavljati direktno u vodu već ih pomiješaj sa zobenim vrhnjem za kuhanje (cijena je oko 8 kuna za 150 do 200 ml) jer eterična ulja nisu topiva u vodi i ostaju plivati na površini vode te mogu izazvati iritacije na koži.

Mirisna opuštajuća kupka sa zobenim vrhnjem

Sastojci:

  • 150 do 200 ml zobenog vrhnja
  • 4 kapi eteričnog ulja mandarine
  • 2 kapi eteričnog ulja rimske kamilica
  • 1 kap eteričnog ulja prave lavande

Priprema: U maloj zdjelici pomiješaj zobeno vrhnje i eterična ulja. Dodaj u kadu tek kad je puna vode i kad legneš u nju.

Hranjiva kupka od zobi (Umiruje iritiranu kožu i svrbež)

Sastojci:

1 šalica zobenih pahuljica ili zobenog brašna

Priprema: Zobene pahuljice usitni u multipraktiku i prah dodaj direktno u kupku, ako te smeta prljavština nakon kupanja onda zobene pahuljice možeš staviti u čarapu i dodati u kadu. Te čarapu koristiti kao spužvicu za pranje tijela.

Pjenušave kuglice za kupanje

Sastojci za osnovni recept (cca 5 kugli):

  • 200 g sode bikarbone
  • 150 g limunske kiseline
  • 20 kapi eteričnog ulja (prema želji)
  • 4 -5 mali žličica prahova za boju (po želji) ili par kapi neke boje
  • 3-4 žličica sušenog bilja (po želji)

Priprema: Za ovo će ti trebati malo više vremena, ali zato će biti pravi hit među najmlađima, a i izvrsne su kao poklon za obitelj i prijatelje. Pa ako imaš vremena i možda koje znatiželjnog malog pomagača svakako ti savjetujem da se baciš na izradu. Limunska kiselina bi trebala biti fino mljevena, pa ako je jako gruba usitni ju u mlincu. Pomiješaj limunsku kiselinu i sodu bikarbonu u većoj zdjeli, dodaj eterična ulja i ostale sastojke prema svojim željama, miješaj tako dugo dok ti se smjesa ne počne lijepiti i držati zajedno.

Prema potrebi pošpricaj sa malo vode. Obično dodatak vode, ako je limunska kiselina dovoljno sitna nije potreban. Prilikom dodavanja tekućine (na bazi vode) dio smjese će reagirati pa je zbog toga potrebno dodavati tekućinu u manjoj količini i oprezno. Kada je smjesa dovoljno ljepljiva i drži se na okupu, kao da formiraš grudu snijega oblikuj kuglice ili napuni smjesom prigodne silikonske kalupe i ostavi ih preko noći da se osuše na suhom mjestu. Kad su suhe, kuglice zapakiraj i koristi za kupku ili ih poklonite!

prirodna njega tijela Praline za njegu tijela, za one koji vole samo prirodno

Pilinzi za kožu Recepti za tri prirodna pilinga za zdravu kožu

Prilikom izrade za miješanje sastojaka slobodno koristi kuhaču i rukavice. Osnovni sastojci za izradu šumećih kugli za kupanje su soda bikarbona, limunska kiselina, eterično ulje. Osnovne sastojke možeš obogatiti raznim sušenim biljem kao što su lavanda, kamilica, latice ruže, neven. Hladno tiještenim biljnim uljima i maslacima. Za boju možeš iskoristiti kakao prah, ciklu u prahu, prah aronije, špinata,kurkume, glinu, mineralne prahove, jestive boje, voćne sokove. U kugle možeš dodati ribanu koricu agruma naravno poželjno je da bude od neprskanog voća, mlijeko u prahu, kokos, zobene pahuljice. Slobodno pusti mašti na volju i izradi svoju posebnu kombinaciju.

Gracijine recepte za fine i zdrave obroke te prirodnu kozmetiku potraži i na njenom blogu Kiwigocrazy ili Facebook stranici!
Posjeti missZDRAVA.hr