Njoki bez glutena od batata u šarenim bojama
O batatu kao zdravijem zamjeniku za krumpir se već duže vrijeme priča.
Batat imam niži glikemijski indeks od krumpira, te nešto manje kalorija . Također batat sadrži više vlakana od krumpira. Bogat je vitaminima A,C i E, kalcijem i fitonutrijentima (polifenoli, likopen….) te u tom segmentu nadmašuje krumpir. Krumpir sadrži više željeza i kalija. Ja volim obje namirnice, ali krumpir koristim u mnogo manjim količinama i mnogo rjeđe od batata.
Sastojci:
- 500 grama batata ( ljubičasti ili narančasti za vizualni efekt)
- 1 i ½ šalice mješavine bezglutenskog brašna (prema želji može i pšenično brašno, integralno, kombinacija 50:50, heljdino…)
- 1-2 žličice himalajske soli
Priprema:
- Neoguljeni staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 ˚C .
- Peći dok ne omekša. Ohladiti batat,oguliti kožu. Staviti batat u zdjelu i usitniti ga s vilicom. Batatu dodamo sol. Polako dodajemo brašno, po pola šalice.
- Rukama umijesimo glatko mekano tijesto. Ne dodajemo više brašna kad dobijemo mekano kompaktno ne pre zbijeno tijesto. Pobrašnimo površinu na kojoj ćemo raditi.
- Napravimo od tijesta 4 kuglice te svaku kuglicu rolamo u valjak, nožem režemo valjuške.
- Ako ćete valjuške konzumirati odmah - zakuhajte vodu, posolite je i u kipuću vodu dodajte valjuške. Kuhajte 5-10 min, ovisno o veličini.
*Ovako pripremljene valjuške možemo spremiti u zamrzivač i imamo brzi obrok za neki dan kad nam se jako žuri, ja doma uvijek spremam duplu količinu.
Prijedlog za serviranje
Na malo maslinovog ulja dodamo jedan režanj češnjaka, 4-5 lista svježe kadulje, dodamo kuhane i ocijeđene njoke, kratko propržimo. Začinimo crnim paprom i malo himalajske soli.
Dobar tek!