Gingerbread keksići, najzdraviji do sada!
To su oni dani u godini kad se svi okupimo i uživamo u dobrom jelu i kojoj čaši finog vina. No često se upravo za vrijeme blagdana prejedamo i unosimo užasnu veliku količinu kalorija. Iako sam osobno gurman i stvarno volim jesti ipak mi je bitno da se osjećam dobro u svom tijelu, zato već godinama spremam zdravije varijante kolača za sve moguće prigode. No i kod zdravih kolača je ključ u umjerenom konzumiranju.
Moja kćer je već od malena preosjetljiva na kravlje mlijeko. Sve je krenulo neprekidnim kašljem, a nastavilo se nažalost i strašnim probavnim problemima i to je još jedna od razloga zašto spremam veganske i mahom bez glutenske poslastice. Danas ti donosim recept za jednostavne mirišljave keksiće koji se mogu konzumirati sirovi, dehidrirani ili pak pečeni. Možeš ih ukrasiti ili pak uživati u njima bez ukrasa.
Ključni su začini!
Ovi keksići obiluju mnoštvom začina koji su izvrsni za poticanje imunološkog sustava i zagrijavaju tijelo iznutra. O cejlonskom cimetu ne moram trošiti puno riječi ili? Fino miriši, ukusan je i ima niz odličnih svojstava za naše tijelo. Upravo je idealna začin za borbu s prehladama i virusnim infekcijama, a još i poticajno djeluje na probavni sustav.
Đumbir je također čudo koje će pokrenuti cijeli metabolizam i zagrijati tijelo na radnu temperaturu. Klinčić osim što caruje u zimskim poslasticama spada među najjače prirodne analgetike. Ako te boli zub, a nemaš tabletu protiv bolova žvači klinčić i nakon toga ga ispljuni, vidjet ćeš koliko će doslovno anestezirati područje boli.
Sastojci:
- 1 i ½ šalica bademovog brašna (može i fino mljeveni bademi, brašno sadrži manje masti!)
- 1 i ½ šalica mljevenog kokosa
- ½ šalice datulja
- ½ šalice grožđica ili brusnica (može i još datulja)
- 1-2 velike žlice otopljenog kokosovog ulja
- 1 mala žlica cejlonskog cimeta
- 1 velika žlica sirovog kakao praha
- 2 male žlice mljevenog đumbira (može i svježi)
- 1 mala žlica vanilije
- 1 velika žlica rižinog slada (ili melasa)
- ¼ šalice javorovog sirupa
Priprema:
- Ako su datulje i grožđice tvrde, namoči ih na 10 minuta u toploj vodi i ocijedi.
- Bademe i kokos stavi u blender i usitni, dodaj sve ostale sastojke i blendaj dok ne dobiješ kuglu tijesta.
- Tijesto stavi između dva papira za pečenje i razvuci.
- Tijesto nakon toga možeš staviti na 15 minuta u škrinju za lakše izrezivanje keksića s kalupima. Ali ovaj korak nije nužan. Možeš ga koristiti i odmah, ja sam odmah izrezivala kekse.
- Možeš ih jesti odmah sirove, možeš iz sušiti u dehidratoru na 40 ˚C cca. 16 sati ili ih možeš klasično peći 8 do 15 minuta na 160 ˚C ovisno kakve želiš da budu. Ja sam ih pekla 12 minuta.
- Ukrasi keksiće možeš ukrasiti rastopljenom čokoladom, šećernom glazurom. Na slici je glazura od brezinog šećera i limuna.
- Za glazuru sam koristila
- ½ šalice mljevenog brezinog šećera i par kapi limunova soka.