Mekani zobeni keksi s borovnicama jednostavni za napraviti
Zobeni keks s borovnicama
Ovi mekani kolačići sa zobi, smeđem šećerom i sezonskim bobičastim voćem jednostavni su za napraviti, a pružaju veliki užitak dok ih jedete. Možete ih i zamrznuti. Sastojci su za 12 keksa. Recept je osmislila Sara autorica stranice A Saucy Kitchen. Keksi su prikladni za vegetarijance, osobe koje ne podnose laktozu i orašaste plodove.
Sastojci:
- 1/2 šalice kokosovog ulja ili 113 g maslaca
- 165 g smeđeg šećera
- čajna žlica vanilije
- jaje
- 140 g višenamjenskog brašna
- 113 g zobenih pahuljica
- 1/2 čajne žlice praška za pecivo
- 1/4 čajne žlice soli
- 100 g šalice borovnica svježih ili smrznutih.
Priprema
- U velikoj zdjeli električnim mikserom mutite omekšalo kokosovo ulje (ili maslac) i smeđi šećer dok smjesa ne postane glatka.
- Dodajte jaje i vaniliju i ponovno mutite dvije minute ili dok smjesa ne postane glatka.
- Dodajte brašno, zob, sodu bikarbonu i sol i mutite dok se svi sastojci ne sjedine.
- Drvenom kuhačom polako umiješajte borovnice.
- Pokrijte i stavite u hladnjak na 20 minuta da se tijesto stegne. Ovo je posebno važno ako koristite kokosovo ulje kako se kolačići ne bi previše raširili.
- Na lim obložen papirom za pečenje poredajte tijesto u obliku keksa (žlicom vadite i oblikujte krug).
- Pecite 10-13 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih ili dok rubovi tek ne počnu dobivati zlatnosmeđu boju.
- Kolačiće ostavite par minuta da se ohlade na plehu i da se malo stegnu.
- Servirati kada se potpuno ohlade.
Nutritivne vrijednosti za jedan keks
- 188 kalorija
- 9 g masti, od toga 5 g zasićenih masti
- 26 g ugljikohidrata
- 2 g vlakana
- 13 g šećera
- 2 g proteina.