Razlika i recepti za keto i kruh s niskim udjelom ugljikohidrata

shutterstock Keto kruh
Dijete s niskim udjelom ugljikohidrata pravi su hit već godinama jer daju brze rezultate. To je prepoznala i prehrambena industrija pa se sada gotovo u svakoj trgovini može naći proteinski kruh. Ali unatoč što piše da je proteinski on ipak sadrži ugljikohidrate što je za keto dijetu načelno neprihvatljivo.
Vidi originalni članak

Kruh s niskim udjelom ugljikohidrata definiramo kao kruh s između četiri i 10 posto ugljikohidrata po porciji. Ketogeni kruh s niskim udjelom ugljikohidrata definiramo kao onaj koji ima manje od četiri posto energije (E%) neto ugljikohidrata po porciji. Donosimo jedan recept za kruh s niskim udjelom ugljikohidrata i jedan recept za keto kruh.

Keto kruh bez orašastih plodova

Sastojci:

  • 6 velikih jaja
  • 3 šalice isjeckanog sira primjerice mozzarelle
  • 2 žlice krem sira
  • 2 žlice psylliuma
  • 3 čajne žlice praška za pecivo
  • 1/2 šalice zobenih vlakana
  • 1/2 čajne žlice soli
  • 1 žlica otopljenog maslaca

Za posipanje:

  • 3 žlice sezamovih sjemenki
  • 2 žlice sjemenki maka

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih.
  2. Pomiješajte jaja u zdjeli, dodajte sir i ostatak sastojaka, osim maslaca, i promiješajte.
  3. Namastite kalup za pečenje dimenzija 22 x 12 x 7 cm maslacem i izlijte tijesto.
  4. Pospite tijesto sjemenkama i pecite 35 minuta.
  5. Pustite kruh da se ohladi i onda ga narežite na šnite.

Kruh s niskim udjelom ugljikohidrata

Sastojci:

  • 2 zrele banane, narezane na komadiće
  • 6 velikih jaja
  • 6 žlica otopljenog maslaca
  • 2 čajne žlice ekstrakta vanilije
  • 3 šalice bademova brašna
  • 4 žlice cimeta
  • 2 žlice praška za pecivo
  • 1/8 čajne žlice soli

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. 
  2. Dodajte banane, jaja, vaniliju i rastopljeni maslac i miksajte električnim mikserom.
  3. Dodajte suhe sastojke i izmiksajte.
  4. Obložite kalup za kruh promjera 23 x 13 cm papirom za pečenje i napunite ga tijestom.
  5. Pecite u pećnici 50 minuta ili dok čačkalica umetnuta u tijesto ne izađe čista. 
  6. Provjerite kruh kad prođe pola vremena za pečenje. Ako vrh postane previše smeđ, ovlaš ga prekrijte aluminijskom folijom.
  7. Pustite ga da se ohladi najmanje 30 minuta.
  8. Narežite na šnite.

 

mogu biti i kao samostalni obroci 5 recepata za keto priloge uz koje ćete uspješno smanjiti unos ugljikohidrata jesenske delicije Mirisni keto kruh od bundeve

Posjeti missZDRAVA.hr