Razlika i recepti za keto i kruh s niskim udjelom ugljikohidrata
Keto kruh
Dijete s niskim udjelom ugljikohidrata pravi su hit već godinama jer daju brze rezultate. To je prepoznala i prehrambena industrija pa se sada gotovo u svakoj trgovini može naći proteinski kruh. Ali unatoč što piše da je proteinski on ipak sadrži ugljikohidrate što je za keto dijetu načelno neprihvatljivo.
Kruh s niskim udjelom ugljikohidrata definiramo kao kruh s između četiri i 10 posto ugljikohidrata po porciji. Ketogeni kruh s niskim udjelom ugljikohidrata definiramo kao onaj koji ima manje od četiri posto energije (E%) neto ugljikohidrata po porciji. Donosimo jedan recept za kruh s niskim udjelom ugljikohidrata i jedan recept za keto kruh.
Keto kruh bez orašastih plodova
Sastojci:
- 6 velikih jaja
- 3 šalice isjeckanog sira primjerice mozzarelle
- 2 žlice krem sira
- 2 žlice psylliuma
- 3 čajne žlice praška za pecivo
- 1/2 šalice zobenih vlakana
- 1/2 čajne žlice soli
- 1 žlica otopljenog maslaca
Za posipanje:
- 3 žlice sezamovih sjemenki
- 2 žlice sjemenki maka
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih.
- Pomiješajte jaja u zdjeli, dodajte sir i ostatak sastojaka, osim maslaca, i promiješajte.
- Namastite kalup za pečenje dimenzija 22 x 12 x 7 cm maslacem i izlijte tijesto.
- Pospite tijesto sjemenkama i pecite 35 minuta.
- Pustite kruh da se ohladi i onda ga narežite na šnite.
Kruh s niskim udjelom ugljikohidrata
Sastojci:
- 2 zrele banane, narezane na komadiće
- 6 velikih jaja
- 6 žlica otopljenog maslaca
- 2 čajne žlice ekstrakta vanilije
- 3 šalice bademova brašna
- 4 žlice cimeta
- 2 žlice praška za pecivo
- 1/8 čajne žlice soli
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih.
- Dodajte banane, jaja, vaniliju i rastopljeni maslac i miksajte električnim mikserom.
- Dodajte suhe sastojke i izmiksajte.
- Obložite kalup za kruh promjera 23 x 13 cm papirom za pečenje i napunite ga tijestom.
- Pecite u pećnici 50 minuta ili dok čačkalica umetnuta u tijesto ne izađe čista.
- Provjerite kruh kad prođe pola vremena za pečenje. Ako vrh postane previše smeđ, ovlaš ga prekrijte aluminijskom folijom.
- Pustite ga da se ohladi najmanje 30 minuta.
- Narežite na šnite.