Kad bi juha mogla raditi sklekove, onda bi to bila ova juha!

Guliver/Shutterstock
Zelene su juhe ponekad savršena alternativa za smoothie u zimi, te su učinkovito sredstvo za detoksikaciju, pogotovo kad te zagriju i opuste na kraju radnog dana. Ovu verziju donosi ti poznata kuharica Rebecca Katz
Vidi originalni članak

Iz knjige Clean Soups poznate kuharice Rebecce Katz, koja je stručna u korištenju hrane u medicinske svrhe te izvlačenju esencijalnih aroma iz nje, donosimo ti recept za finu zelenu juhu za jesenski detox

U ovoj kombinaciji zelenog lisnatog povrća i ostalih sastojaka dobit ćeš sve potrebne vitamine koji se kriju iza genijalnog okusa zbog kojeg će se tražiti zdjelica više. 

christine pirello juha Juha od bundeve i kukuruza za jak imunitet

Kada bi juha mogla raditi sklekove, onda bi to bila ova juha jer je puna vitamina i minerala zbog svog bogatog sastava, tj. dream teama u svijetu povrća: kelja, blitve, poriluka, komorača, češnjaka i shiitake gljiva.

Moćna zelena juha

Sastojci:

za 6 porcija 

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 luk, nasjeckani
  • morska sol
  • 1 veliki poriluk, samo bijeli dio, opran i nasjeckan
  • 1 krumpir, oguljen i narezan na kockice
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1/4 žličice mljevenih papričica ili svježe mljevenog crnog papra
  • 6 šalica povrtnog temeljca 
  • 1 svežanj blitve, očišćene i grubo nasjeckane
  • 1 svežanj kelja, očišćenog i grubo nasjeckanog
  • 1/4 šalice nasjeckanog bosiljka
  • 1 žličica limunove korice
  • 1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka 

Priprema:

  • Zagrij maslinovo ulje u zdjeli za juhu na srednje jakoj vatri pa dodaj luk i 1/4 žličice morske soli, pa pirjaj dok luk ne pozlati, oko 10 minuta
  • Dodaj poriluk i krumpir pa nastavi s pirjanjem još 3 minute. Ubaci češnjak i crvene papričice ili papar pa miješaj 30 sekundi. Dodaj 1/2 šalice temeljca, pa miješaj dok se sve ne odlijepi od stranica lonca i nastavi kuhati dok se tekućina ne smanji na pola. 
  • Zatim loncu dodaj blitvu, kelj i još jednom četvrtinu žličice morske soli. Dobro promiješaj i nastavi miješati dok svi listovi povrća ne uvenu. 
  • Sada ulij ostatak temeljca, pokrij i ostavi da krčka oko 5 minuta, dok svo povrće ne postane mekano.
  • Prebaci sve u blender (ako nemaš veliki, ulij u nekoliko puta) pa blendaj dok se sve povrće sasvim ne usitni. Na kraju dodaj bosiljak
  • Vrati juhu natrag u lonac i lagano ju zagrij na srednje jakoj vatri, pa dodaj limunovu koricu i sok
  • Začini dodatno prema želji, a da bude više atraktivna pri posluživanju pospi po njoj par kapljica maslinovog ulja ili gremolate
  • Ako je nećeš odmah poslužiti ili ti ostane viška, ova juha može stajati do 5 dana u frižideru te do 3 mjeseca u zamrzivaču.

pomoć kod mršavljenja 12 najboljih napitaka za osjećaj sitosti i brže sagorijevanje kalorija

Posjeti missZDRAVA.hr