Zelena proljetna juha

Donosimo ti Marinelin novi recept za juhu od kopriva! Prije posluživanja u juhu dodaj malo maslinovog ulja, kockice hrskavog kruha i Alpro soya vrhnje. Osim što će je učiniti kremastijom, u tanjuru će vrhnje na tamno zelenoj boji juhe od koprive izgledati vrlo dekorativno
Vidi originalni članak

Gušti u koprivi

Uvijek nastojim s obitelji što je moguće duže biti u prirodi i na svježem zraku, a s obzirom da je proljeće idealno vrijeme za to - uživamo u dugim šetnjama po selu, šumi, uz more…

U tim našim proljetnim šetnjama pogled mi uvijek nekako bježi prema grmovima i biljkama ne bih li ugledala nešto što bih mogla ubrati za ručak. Ovaj vikend to su bile šparoge i mlada kopriva. Naravno kad se krene u branje kopriva treba obavezno staviti rukavice, jer kako bi rekao moj sin ''To – pec, pec!''

Tradicionalno prvo jelo koje pripremim od kopriva je ova ukusna juha. Recept je pogodan je i za osobe koje su intolerantne na laktozu.

Sastojci za 4 osobe

  • 300 g mlade koprive
  • Alpro soya vrhnje
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • 2 šnite kruha od integralnog brašna

Za povrtni temeljac:

  • 1 poriluk
  • 1 luk
  • 2 mrkve

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti juhu od kopriva!

Priprema s guštom

  1. Kad čistiš i pripremaš koprive cijelo vrijeme moraš imati rukavice na rukama kako te ne bi opekle. Listove mlade koprive odvoji od stabljika uz pomoć škara. Lagano isperi vodom i dobro ocijedi.
  2. Stavi kuhati temeljac. U oko 2 litre vode kuhaj mrkvu i luk. Kuhaj pola sata dok ne pripremiš ostale namirnice, a onda izvadi povrće iz temeljca. Dok se kuha odstrani žlicom prljavštinu koja se lovi po površini da dobiješ bistar temeljac.
  3. U velikom loncu zakuhaj vodu i u nju dodaj 2 jušne žlice soli (ne brini se – koprive neće postati slane, ali bitno je da voda bude uzavrela). Kad voda zakuha oko 2 minute blanširaj koprive dio po dio i zatim ih dodaj u hladnu vodu kako bi zadržale što više zelene boje u sebi. Nemoj dodavati sve koprive odjednom, nego tako da ti stalno voda bude uzavrela dodaj samo jednu trećinu volumena kopriva u odnosu na vodu kako se temperatura vode ne bi smanjila. I tako ponovi nekoliko puta dok ne blanširaš svu koprivu.
  4. Koprive ocijedi od vode i uz pomoć štapnog miksera ili blendera izmiksaj s litrom i pol povrtnog temeljca. Stavi na vatru neka zakuha.
  5.  Kukuruzni škrob razmuti u 10 ml povrtnog temeljca i dodaj u juhu. Dodaj soli i papra po želji. Kuhaj još četiri do pet minuta dok se juha ne zgusne.
  6. Izreži kruh na jednake komadiće veličine oko jedan centimetar. Stavi ih na lim za pečenje na papir za pečenje i pospi s malo soli i maslinovog ulja. Peci u pećnici desetak minuta.
  7. Prije posluživanja u juhu dodaj malo maslinovog ulja, kockice hrskavog kruha i Alpro soya vrhnje kako bi juha postala kremastija. Na tanjuru će vrhnje na tamno zelenoj boji juhe od koprive izgledati vrlo dekorativno.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Više info: www.alprosoya-croatia.com

Posjeti missZDRAVA.hr