Zdravi popodnevni snack: popečci od cvjetače
Potrebne namirnice su:
- 1 cvjetača, od otprilike 400 g
- 3 - 4 ljutike, nasjeckane
- 2 - 3 manja češnjaka, sitno nasjeckana
- 3 - 4 jaja
- Svježi list peršina, nasjeckan
- 1/2 šalice naribanog pecorina
- 1/2 šalice ribane mozzarelle
- 1/2 šalice glatkog brašna
- 1/2 šalice mlijeka
- Sol i papar
- Maslinovo ulje
Priprema: U većoj posudi zakuhaj vodu, stavi cvjetaču da se prokuha i omekša (ali ne prekuha) i ocijedi ju te ohladi. U posudi za pečenje na malo ulja poprži ljutiku i češnjak (samo kratko, da omekša, ne da izgori) i izvadi.
Rezanci sljutim umakom od kikirikija
U drugoj posudi natrgaj cvjetaču na sitnije komadiće (ne prevelike, ali ni presitne) pa dodaj jaja i poprženi luk; posoli/popapri po želji. Postupno dodaj mlijeko i brašno te miješaj dok se ne ujednači.
Dodaj sireve i peršin te sve ponovno dobro promiješaj (treba biti kao gusta smjesa za palačinke). Zagrij veću neprianjajuću posudu za pečenje te ju pokapaj s malo maslinovog ulja. Žlicom uzimaj pripremljenu smjesu i stavljaj ju peći.
Ako smjesa izgleda prerijetko/pregusto, dodaj brašno/mlijeko kako bi popečci ostali spojeni i čvrsti. Peci ih minutu - dvije sa svake strane, odnosno, dok ne postanu zlatni i hrskavi. Posluži ih tople, ne vruće, kao prilog glavnom jelu ili, ako ih pripremaš kao popodnevni snack, poslužite ih uz tzatziki i uživaj!
Crumble sa smrznutim šumskim voćem