Zdravi popodnevni snack: popečci od cvjetače

Thinkstock
Zašto danas ne bi, uz glavno jelo, napravila popečke od cvjetače? Ili, još bolje, napravi ih kao popodnevnu zdravu grickalicu! Dobro je poznata stvar kako je cvjetača izuzetno zdrava, pa zašto ju onda ne bi jeli češće! Ova kombinacija je posebno dobra zato što se radi s čak dvije vrste sira - pecorinom i mozzarellom.
Vidi originalni članak

Potrebne namirnice su: 

  • 1 cvjetača, od otprilike 400 g
  • 3 - 4 ljutike, nasjeckane
  • 2 - 3 manja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 3 - 4 jaja
  • Svježi list peršina, nasjeckan
  • 1/2 šalice naribanog pecorina
  • 1/2 šalice ribane mozzarelle
  • 1/2 šalice glatkog brašna
  • 1/2 šalice mlijeka
  • Sol i papar
  • Maslinovo ulje

Priprema:  U većoj posudi zakuhaj vodu, stavi cvjetaču da se prokuha i omekša (ali ne prekuha) i ocijedi ju te ohladi. U posudi za pečenje na malo ulja poprži ljutiku i češnjak (samo kratko, da omekša, ne da izgori) i izvadi.

Rezanci sljutim umakom od kikirikija

U drugoj posudi natrgaj cvjetaču na sitnije komadiće (ne prevelike, ali ni presitne) pa dodaj jaja i poprženi luk; posoli/popapri po želji. Postupno dodaj mlijeko i brašno te miješaj dok se ne ujednači.

Dodaj sireve i peršin te sve ponovno dobro promiješaj (treba biti kao gusta smjesa za palačinke). Zagrij veću neprianjajuću posudu za pečenje te ju pokapaj s malo maslinovog ulja. Žlicom uzimaj pripremljenu smjesu i stavljaj ju peći.

Ako smjesa izgleda prerijetko/pregusto, dodaj brašno/mlijeko kako bi popečci ostali spojeni i čvrsti. Peci ih minutu - dvije sa svake strane, odnosno, dok ne postanu zlatni i hrskavi. Posluži ih tople, ne vruće, kao prilog glavnom jelu ili, ako ih pripremaš kao popodnevni snack, poslužite ih uz tzatziki  i uživaj!

Crumble sa smrznutim šumskim voćem
 

Posjeti missZDRAVA.hr