Zdravi lunch paket za putovanja
Ako se ipak odlučiš za sendvič znaj da jako suh sendvič stvara opterećenje u organizmu pa ga je dobro napraviti blago sočnim. Dobro je da je kruh /pecivo napravljen od cjelovitog brašna i da uz namirnicu koja obiluje bjelančevinom sadrži i povrće. Za takav sendvič praktična su peciva koja se na jednom mjestu zarežu, kako bi se uklonio unutrašnji središnji dio i ispunio s namazom npr. od tofua kojem se doda usitnjeno povrće kao što su to mrkva, celer, kupus, salata, mladi luk i slično.
Pogačice umjesto sendviča
Umjesto sendviča, od integralnog brašna mogu se napraviti pogačice ili savijače punjene mahunarkama ili nekom kombinacijom s povrćem. Osim što valja paziti na različitost namirnica i vrste pripreme, dobro je da se u ta jela, npr. u punjenja, stavlja mali dodatak kao što je umeboshi šljiva, koja u ovoj kombinaciji djeluje kao prirodni konzervans. Važno je voditi računa o jednostavnosti recepata te o cjelovitosti namirnica. U tom kontekstu male zalogajčiće možeš napraviti od riže kao u obliku popularnog japanskog sushija, ili slano/slatke muffine od kukuruznog brašna /krupice. Masnoće je poželjno izbjegavati, ali ne posve izostaviti pa ih možeš koristiti u formi sjemenki i orašastih plodova.
Ove namirnice izvrsni su sastojci za izradu energetskih slastica - u obliku pločica, kuglica ili slično. Voće je također odlična namirnica za putni lunch paket. Suho je prihvatljivije jer je obično jako slatko, a što se tiče svježeg voća, bolje je na put ponijeti ono koje je manje vodenasto. S njime se mogu napraviti izvrsne energizirajuće slastice, koji su bolja preporuka za putovanja od jako slatkih deserata. Tako spravljene slastice su snažne i lako podižu energiju u organizmu. Zadovoljit će potrebu za većom količinom hrane.
Što s tekućinom koja nam je na putu prijeko potrebna? Voda, prirodni negazirani sokovi te nezaslađeni gorkasti čajevi izvrsni su napici u svim prigodama na putu
Muffini s maslinama
Sastojci:
- 3 šalice kukuruznog brašna
- 2/3 šalice maslina (usitnjene)
- 100 gr dimljenog tofua (nariban)
- ½ žlice maslinovog ulja
- 1/3 žlice ružmarina
- ½ žlice umeboshi paste
- 1 šalica mlijeka (zobenog / sojinog)
- voda
- sol
Priprema: kukuruzno brašno kuhaj u dva puta većoj količini tekućine (posoljenoj). Umiješaj u smjesu tofu, masline i umeboshi pastu. Kalup za muffine namaži uljem i potom puni kalupiće smjesom. Po vrhu pospi ružmarinom. Peci u pećnici na 200' C 20 minuta.
Zeleni čaj s limunom
Preporučujem ti zeleni čaj u kombinaciji s limunom (sokom i koricom). Ovaj napitak blago stimulira, osvježava te umanjuje potrebu za unošenjem dodatne tekućine što je dobra strategija dok si na putu.
Sastojci:
- 1/2 l zelenog čaja
- 1 žlica jabučnog sirupa
- limun (sok)
- korica limuna
Priprema: u napravljeni zeleni čaj umiješaj jabučni sirup te koricu limuna i njegov sok.