Zobeni prutići - energija za cijeli dan
Zbog čega je tako važan i od čega bi se sve trebao sastojati pravi zdravi doručak, otkriva Dunja Gulin, Makronovina učiteljica kuhanja i autorica kuharice "Doručak": Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, večeraj kao prosjak - stara je uzrečica koja nam vrlo jasno govori koji je najvažniji obrok u danu!
Složeni ugljikohidrati za zdrav doručak
Zdrav jutarnji obrok daje nam snagu i vitalnost te omogućava idealno funkcioniranje organizma do sljedećeg obroka, a ukoliko doručak izbjegavamo nepotrebno iscrpljujemo organizam, što dugoročno može izazvati nervozu, umor te pretjeranu potrebu za hranom u popodnevnim i večernjim satima. Sastavni dio zdravog doručka trebala bi biti kvalitetna tekućina, kao što su voda, nestimulativni čajevi, miso juha, žitna kava. Saznaj što je to žitna kava i po čemu je zdravija od obične!
Zdravi doručak također bi trebao sadržavati složene ugljikohidrate koje ćeš dobiti u kašama od žitarica, kvalitetnom kruhu, pahuljicama te nešto vlakana, balastnih tvari i kvalitetnih masnoća kojima su bogati povrće, sjemenke, orašarke, suho i svježe voće.
Doručak ne mora svaki dan biti isti, a ne treba ti oduzeti niti mnogo vremena.
Na sljedećoj stranici pronaći ćeš recept za ukusne zobene prutiće koji će ti dati pregršt energije za početak dana.
Zobeni prutići
Sastojci za 12 prutića:
- 3 šalice zobenih pahuljica
- 1 šalica brašna (T-850 ili integralno)
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica praška za pecivo ili sode bikarbone (nije nužno)
- ½ žličice soli
- 2/3 šalice sirupa od jabuke, javorovog sirupa ili sirupa agave
- 2/3 šalice suncokretovog ili kukuruznog ulja
- ½ žličice praha vanilije
- prirodni pekmez od višnje/marelice/šumskog voća
Priprema:
- Pomiješaj suhe sastojke. Dodaj sirup i ulje.
- U nauljenoj plitici za pečenje (ili na masnom papiru) vlažnim rukama pritisni pola smjese u tanki sloj, premaži pekmezom pa prekrij ostatkom smjese. Možeš peći i u jednom tanjem sloju bez premaza, ali onda smanji vrijeme pečenja.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva pa peci oko 20 minuta, dok smjesa ne porumeni. Ohladi pa vlažnim nožem izreži na prutiće.
Ako već skoro kasniš na posao, od zobenih pahuljica možeš brzo napraviti kašu "Žuri mi se".
Recept za zobene prutiće preuzet je iz kuharice "Doručak" Dunje Gulin, u izdanju Planetopije, kao i fotografija za koju je stilistica bila Željka Fordren Jambrešić.