Češnjak i alge štite žensko zdravlje!

Praktična radionica za jačanje ženskog zdravlja održana je za čitateljice Zdrave Krave u Makronovi. Radionicu kuhanja vodila je Vladimira Vlatka Frketić, korisne savjete o prehrani za žensko zdravlje dala je Jadranka Marković, a Sanja Novko je polaznicama pokazala vježbe pravilnog disanja. Pogledaj video s radionice, pročitaj nekoliko vrijednih savjeta za kuhanje te potraži recept za miso juhu
Vidi originalni članak

Savjeti Vladimire Vlatke Frketić, učiteljice kuhanja u Makronovi

  • Alge su odličan dodatak juhi jer čiste tijelo od toksina i bogate su mineralima potrebnim za žensko zdravlje.
  • Shitake gljive izvrstan su izbor za juhe zbog bogatstva vitaminom B12.
  • Klorofil čisti i stvara svježu kvalitetnu krv.
  • Zeleno lisnato se preporučuje povećati unos nakon 35.-te jer opušta organizam i balansira što onda ima i izravan utjecaj na hormonalni status.
  • Prženjem sjemenki one postaju lakše probavljive.
  • Crna soja osim što pruža podršku ženskom reproduktivnom sustavu i finog je okusa kao dio glavnog obroka, odlična je i u slatkoj varijanti a kvalitetnim organskim rižinim sladom.
  • Kuzu prah kao dodatak jelima čisti tijelo od sluzi.
  • Umeboshi ocat izvrstan je izbor za salate jer povoljno djeluje na probavu i stijenku želuca.

Savjeti Jadranke Marković, dipl.ing. biologije

  • Preporučuje se što više spavati jer se tijelo regenerira noću.
  • Proteinski obrok najbolji je izbor za večeru.
  • Amarant je odlična namirnica bogata proteinima potrebnim ženama.
  • Kvinoja je bogata vlaknima te stimulira rad probave.
  • Proso ima visok udio salicilne kiseline koja je odlična za kožu, kosu i nokte.
  • Izbjegavaj šećer, na temelju jednog istraživanja na miševima došlo se do zaključka da je ovisnost o šećeru gotovo snažnija od kokainske ovisnosti.
  • Ulje konoplje pomaže u balansu ženskih hormona i povoljno utječe na stanja poput PMS-a
  • Noćurak je odličan za suzbijanje obilnog krvarenja te reguliranje spolnih hormona.

Miso juha: Za čišćenje i osnaživanje ženskog organizma

Sastojci:

  • 4 mrkve nasjeckane na kockice
  • 4 suhe shitake gljive namočene pa narezane na trakice
  • 4 čajne žličice ječmenog misa
  • 1 litra temeljca ili gotova kocka za temeljac
  • 1/2 trake wakame alge namočene pa narezane na kockice
  • 4 mlada luka sjeckana na sitno

Priprema:

  1. Zakuhaj temeljac ili vodu, dodaj shitake gljive.
  2. Nakon nekoliko minuta dodaj wakame algu pa kockice mrkve i kuhaj još 5 minuta.
  3. Isključi, dodaj miso razmućen u malo temeljca te dodaj sitno sjeckani mladi luk i po želji prah kurkume i đumbira (po pola žličice).

Dobar tek!

Kako je bilo na radionicu, pogledaj u video prilogu!

Posjeti missZDRAVA.hr