Zašto je heljda kvalitetnija od drugih žitarica?

Thinkstock
Poznata po brojnim hranjivim svojstvima, heljda predstavlja idealan izbor za sve one koji žele poboljšati pamćenje odnosno očuvati krvne žile. Ova biljka podrijetlom iz Azije izuzetno je bogata mineralima poput kalija, fosfora i kalcija.
Vidi originalni članak

Sadrži i mikroelemente poput joda i cinka, koji su neophodni za pravilan razvoj i funkcioniranje organizma. U današnjem vremenu, punom stresa i zagađenja, organizmu je nužno priuštiti odgovarajuće sastojke koje pospješuju njegovo opće blagostanje i blagotvorno djeluju na njega.

Heljda je značajna u vegetarijanskoj prehrani

 

Kako bi vratila izgubljenu energiju i očuvala krvne žile, savjetuje se redovita konzumacija ove žitarice, koja je zrnata poput riže te se tako i priprema, iako se po svojstvima bitno razlikuje od svih drugih žitarica. Heljdu inače možetš uzimati i kao užinu, konzumiranjem keksa od zrna ove biljke ili u kombinaciji s drugim zdravim namirnicama.

Također, preporučuje se osobama koje se oporavljaju od bolesti i starijim osobama, ali i onima s probavnim smetnjama. Uz to što doprinosi pravilnom radu crijeva, značajna je i u vegetarijanskoj prehrani budući da obiluje bjelančevinama, koje su kod heljde kvalitetnije nego kod drugih žitarica, te sadrže vitamine B1 i B2.

Posjeti missZDRAVA.hr