Zaboravi sladoled, vruće juhe i pikantna jela hlade organizam

Thinkstock
Spas od ljetnih vrućina skriva se i u ljutoj, pikantnoj hrani. Iako ljutina stvara osjećaj zagrijavanja, alkaloid kapsocom zapravo stimulira dio mozda zadužen za regulaciju tjelesne temperature. Ljuti obrok podiže unutarnju temperaturu tijela i ona se izjednačava s vanjskom.
Vidi originalni članak

Istodobno raste i cirkulacija krvi a time i znojenje, no čim znoj ispari, tijelo se hladi. Znojenje obično počinje u licu, pa znanstvenici ovaj fenomen zovu i okusnim znojenjem ( Gustatory facial sweating). Hladna pića, jela i deserti osvježit će kratkotrajno, dok ljuti obrok ostavlja dugotrajan efekt hlađenja. Zaboravi sladoled i zgrabi čili papričice, ulje od feferona, čili, papar.

Ljuta Curry krem juha s tortelinima

Sastojci:

  • curry
  • češnjak
  • kocka za juhu
  • čili papričice
  • 450 g tortelina
  • 225 zamrznutog graška
  • 140 m kiselog vrhnja

Priprema: U velikog posudi zagrij ulje te uz povremeno miješanje na laganoj vatri pirjaj luk, sitno narezane čili papričice i protisnuti češnjak. Dodaj malo vode i kocku za juhu. Kad proključa, dodaj zamrznuti grašak i skuhane torteline. Kukuruzno brašno izmiješaj s kiselim vrhnjem, ulij u juhu i dodajte pola žličice currya.

Rajčice punjene pikantnim jajima

Sastojci:

  • 6 manjih rajčica
  • 6 šnita kruha francuza
  • 6 jaja
  • 16 dag sira ementalera
  • ljuta crvena paprika
  • blago ljuti feferoni

Priprema: Kriške kruha složi u lim premazan maslacem. Rajčicama odrežite "poklopce", izdubi ih i složite na kriške kruha. U svaku rajčicu razbij po jedno jaje, dodaj žličicu vrhnja, malo ljute crvene paprike, naribani sir i bosiljak. Zapeci u pećnici i poslužite uz sitno narezane feferone i kisele krastavce.
 

Posjeti missZDRAVA.hr