Krumpir povećava rizik od visokog tlaka
Jedenje krumpira četiri ili više puta tjedno može povećati rizik od visokog krvnog tlaka, otkrila je nova velika studija. Istraživači
su objedinili rezultate tri velike studije u koje je ukupno bilo
uključeno 187 453 muškaraca i žena koji su bili praćeni 25 godina. Svake
dvije godine ispitanici su morali ispuniti upitnik vezan uz zdravstveno
stanje i prehranu
Krumpiri uzrokuju brzi porast razine glukoze u krvi
Nakon što su ispitanicima odredili indeks tjelesne mase, stupanj tjelesne aktivnosti i ostale čimbenike, otkrili su da ispitanici koji pečeni, kuhani ili pire krumpir jedu 4 do 6 puta tjedno imaju 11 posto veći rizik za razvoj hipertenzije, u odnosu na one ispitanike koji krumpir jedu jednom mjesečno.
Oni ispitanici koji su jeli 4 ili više serviranja prženih krumpirića tjedno imali su 17 posto veći rizik od razvoja hipertenzije. Istraživači su zaključili da je razlog za povećani rizik od hipertenzije možda u činjenici da krumpiri uzrokuju brzi porast razine glukoze u krvi, koja je povezana sa krvožilnim problemima i upalnim stanjima.
Izvor: Well
Doznaj kako korom od krumpira možeš prekriti sijede.