Vege sarme krijepe u hladnim danima, a možete ih i zamrznuti

veganica
Stigli su nam hladni dani pa čeznemo za toplom i zasitnom hranom koja će nas ugrijati. Ja sam se zaželjela sarme koje su kod nas tradicionalna i mnogima omiljena zimska hrana. Vjerujem da nema kuhinje u našim krajevima u kojoj se ne kuha.
Vidi originalni članak

Predlažem vam da probate ovu vegansku verziju sarme, ne samo što je odličnog okusa već je puno zdravija i laganija od tradicionalne sarme s mesom. Na internetu ima raznih kombinacija s dimljenim tofuom ili sejtanom, heljdom i rižom, s lećom, sojinim ljuspicama ili ječmom. Kombinacije su razne, a ja vam donosim recept za moje omiljene veganske sarme.

Malo kalorija, a velika nutritivna vrijednost Rižoto od pečene muškatne tikve, nakon kojeg nitko nije gladan

juha od buče Upoznaj našu blogericu Veganicu i iskušaj njezin recept za juhu od buče

Sastojci: za 12 sarmica

  • 2 žlice ulja (suncokretovo ili maslinovo)
  • 1 luk
  • 1 veća mrkva
  • 1 žlica koncentrata od rajčice
  • 1 žlica tapioka škroba
  • 1 pakiranje mix kiseli kupus za sarmu
  • 1/2 šalice heljde
  • 1/2 šalice riže
  • 1/2 šalice zelene leće
  • 100 g dimljenog tofua
  • 2 lovorova lista
  • 1 konzerva pelata
  • 1 šalica vode
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 žličica čilija u prahu
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • sol i papar po želji

Postupak:

  • U posoljenu vodu stavite kuhati heljdu, rižu i zelenu leću otprilike 20 minuta.
  • Za to vrijeme nasjeckajte luk i mrkvu na što sitnije komadiće. 
  • Na malo veću tavu stavite ulje, nasjeckani luk i mrkvu da se pirjaju 10 minuta.
  • Dodajte koncentrat rajčice, nasjeckani dimljeni tofu, tapioka škrob i začine (dimljenu papriku, čili, mljeveni kumin, sol i papar).
  • Maknite s vatre.
  • Kada se heljda, riža i zelena leća skuhala, procijedite i dodajte u tavu gdje se pirjao luk i mrkva.
  • Sve zajedno promiješajte i pustite da se ohladi.
  • Za to vrijeme operite listove kiselog kupusa i nožem odstranite zadebljanje pri korijenu listova.
  • Otprilike jednu žlicu smjese stavite više na jednu stranu kupusa, preklopite drugom i zarolajte, pa onda ostatak sa strane ugurajte u sarmu (na taj način se sarmice teže odmotaju).
  • Kako pakiranje mix kiseli kupus za sarmu ima 12 listova i malo nasjeckanog kiselog kupusa, napunite 12 sarmi i ostatak nasjeckanog kiselog kupusa stavite na dno lonca u kojemu će se kuhati sarma.
  • Na kiseli kupus poslažite sarme i prelijte konzervom pelata, šalicom vode (tekućina bi trebala prekriti sarme) i dodajte lovorov list.
  • Kuhajte na srednje jakoj vatri 40 minuta.
  • Poslužite s pire krumpirom, običnim kuhanim krumpirom ili palentom.

Pratite Veganicu Vinku Tresić i na njezinom Instagram profilu i blogu gdje ćete naći puno inspirativnih recepata.

Savjet: Ova sarma odlično podnosi i zamrzavanje. U posudu za zamrzavanje stavite sarmu i kupus te prelijte tekućinom iz sarme. Najbolje je da večer prije upotrebe izvadite sarmu iz zamrzivača da se postupno odmrzne, a prije posluživanja nakratko je prokuhajte.
Posjeti missZDRAVA.hr