Uskrsna slatka jaja

Obilježavaš li ove nedjelje Uskrs, potrudi se svoj blagdanski stol učiniti raznovrsnim i zdravim. Jaja, kao simbol Uskrsa, mogu jesti i vegani (i svi oni koji žele manje kaloričnu hranu) – i to slatka. Makronovina učiteljica kuhanja, Tončika Cukrov, ima odličnu ideju koju je podijelila s tobom
Vidi originalni članak

Recept za uskrsna slatka jaja:

žuta krema:

  • 250 g suhih marelica
  • sok jedne naranče
  • 1 i ½ žlica mirina
  • 3 žlice agara
  • sol

Marelice kuhaj s agarom i soli. Pred kraj dodaj naranču i mirin. Izmiksaj i ohladi. Od smjese napravi kuglice. Preporučujem ti da uvijek koristiš tamne suhe marelice, jer su kvalitetnije i nisu sumporirane. Ovdje sam napravila iznimku zbog efektnije boje.

Bijela krema:

  • 1 i ½ šalica kus-kusa
  • 2 i ½ šalice zobenog mlijeka
  • 2 šalice vode
  • 2 žlice agara
  • sol
  • 150 g tofua
  • 4 žlice slada
  • 1 šalica kokosovog brašna

Postupak:

  1. Pomiješaj sol i vodu te dodajte agar i sol
  2. Kad zakuha, dodaj kus-kus i kuhaj 10 minuta
  3. Smjesi dodaj izmiksani tofu i slad te na kraju umiješaj kokos
  4. Oblikuj tanke ovale u čije središte stavi kuglice od marelica
  5. Kuglice zatvori ovalom u obliku jaja
  6. Uvaljaj u kokos i ukrasi komadima suhog voća
  7. Napravi toliko jaja koliko ima smjese, ali radi dok je smjesa još topla.
Posjeti missZDRAVA.hr