Ukusna i niskokalorična pizza bez brašna od tikvica i mozzarelle
Tikvice, jaja i mozzarella čine super ukusnu podlogu na koju možemo staviti svoje omiljene sastojke i uživati u verziji pizze s puno manje ugljikohidrata kalorija. Pizza i tikvice u mojoj glavi nisu nikada imali previše veze... No kada sam čula za ideju da se od tikvica koje su trenutno sezonska namirnica i jako jeftine može napraviti pizza "tijesto" iliti zdrava verzija podloge za pizzu morala sam pokušati i sama ispeći tu pizzu, piše Geeketa, kolumnistica portala Gastro.hr
Pizza i tikvice u mojoj glavi nisu nikada imali previše veze... No kada sam čula za ideju da se od tikvica koje su trenutno sezonska namirnica i jako jeftine može napraviti pizza "tijesto" iliti zdrava verzija podloge za pizzu morala sam pokušati i sama ispeći tu pizzu.
I ostala sam oduševljena. Priprema je jednostavna i brza, okusi super, ovo tijesto je zaista zdravo i gotovo bez ugljikohidrata, a pogodno je i za vegetarijance. Nikada nisam bila veliki ljubitelj tikvica, no zaista su prilagodive, kalorijama siromašne i pune dobrih nutrijenata. Kada se podloga napravi, zapeče se i nadjev biraš po svome guštu.
Preporučujem jednostavnu verziju; rajčica, sir (mozzarella parmezan), par listića bosiljka i origana. Količina je dovoljna za 2 okrugla kalupa, dakle za 2 pizze. Napomena: Dobro ocijedi tikvice nakon ribanja jer će pustiti dosta vode.
Sastojci:
- 3 tikvice
- 3 jaja
- 1 mozzarella
- 2-3 velike žlice svježeg sira
- sol
- papar (krupno mljeveni šareni)
- kurkuma u prahu
- bosiljak suhi origano suhi
- češnjak u prahu
- žlica maslinovog ulja
- (malo integralnog griza po potrebi)
Priprema:
- Naribati tikvice i posoliti.
- Nakon 10 - ak minuta ocijediti dobro od vode koju će pustiti.
- Izlupati jaja, dodati obje vrste sira i začine pa sjediniti sve s tikvicama.
- Podlogu zapeći u pećnici oko 25 minuta na 200 stupnjeva.
- Staviti nadjev po želji.
- Predlažem jednostavno: rajčica, sir, masline...pa kratko vratiti u pećnicu da se sir rastopi. Na kraju staviti svježi bosiljak i rajčicu.