Tri načina kako iz kurkume maksimalno iskoristiti ljekovite sastojke
Budući da kurkuma ima preko 150 potencijalnih terapeutskih učinaka, u tradicionalnoj medicini koristi se kao lijek za bolesti kože, jetre, respiratornih, gastrointestinalnih i mišićnih bolesti. Također, ona regulira rad stanične membrane, čime se omogućava učinkovitija razmjena molekula tijekom stanične razmjene. Ipak, ono što kurkumu izdvaja od svih drugih ljekovitih biljaka su znanstveno potkrijepljene činjenice o njezinoj potencijalnoj ljekovitosti u borbi protiv Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, ali i svih vrsta karcinoma, jer „surađuje“ s lijekovima za kemoterapiju, potpomažući stanice tijela u borbi protiv raka.
Navedenu žutu kurkumu možeš pronaći u prodavaonicama zdrave hrane ili u bolje opremljenim supermarketima, ali takva kurkuma ne sadrži dovoljnu količinu sastojaka, koji se oslobađaju u organizmu kao zaštita od bolesti. Zato, ako želite isprobati terapijska svojstva kurkume, pokušajte to na sljedeća tri načina:
- Potraži kurkumin ekstrakt visoke kvalitete, odnosno onaj koji sadrži 100 posto certificirane organske sastojke, bez aditiva i pomoćnih supstancija. Takvu kurkumu ćeš prepoznati i po ambalaži na kojoj će biti naznačeni podaci o sigurnoj proizvodnji u svim fazama, počevši od sadnje, uzgoja i selektivnog ubiranja biljke, pa sve do njezinog pakiranja u konačni proizvod.
- Napravi sama mikroemulziju, koristeći sirovi kurkumin prah. Kombiniraj, odnosno izblendaj jednu žlicu praha s 1 do 2 žumanjka i 1 do 2 žličice rastopljenog kokosovog ulja. Prije početka ove operacije, zaštiti kuhinjske elemente i odjeću, jer kurkuma zbog moćnog žutog pigmenta ostavlja trajne tragove na površinama.
- Kuhaj hranu na kurkuminom prahu ili stavi jednu žlicu kurkume u litru proključale vode. Nakon 10 minuta, stvorit će se uvjeti za oslobađanje 12 posto dragocjenih sastojaka, a ovaj postotak će opadati iz sata u sat, zato ne odgađajte svoju dozu kurkume. I nemoj se iznenaditi, ova otopina nije posebno ugodnog okusa, osjetit ćeš najvjerojatnije „drvenasti“ okus u ustima, ali je neporecivo ljekovita za gotovo sve tegobe.