Toskanska juha bogata je povrćem, a pogodna je i za vegetarijance

Laura Bais Toskanska juha
Tražite praktičan način kako iskoristiti stari ili blago suhi kruh? Predlažemo vam recept za toskansku juhu od bijelog graha i kelja. Osim što ćete na zanimljiv način upotrijebiti kruh koji vam stoji, pripremit ćete obrok koji je savršen za večeru, a pogodan i za vegetarijance. Budući da se pravi u količini od oko šest porcija, vjerojatno će vam ostati i za sljedeći dan.
Vidi originalni članak

Ono što ovu juhu čini posebnom su raznolikosti okusa i tekstura koje nudi. Svaki zalogaj je drugačiji, stoga nikad ne znate što sljedeća žlica nosi. 

Sastojci:

  • 60 ml maslinovog ulja + još par žlica za preliti
  • 1 veći žuti luk
  • 5 češnja češnjaka
  • 2 veće mrkve
  • 100 g korijena celera
  • 1 manja glava kelja (oko 500 g)
  • 800 g konzerviranih pelata
  • 400 g bijelog graha iz konzerve
  • 25 g parmezana + za posip
  • 1 L vode
  • 350 g integralnog kruha
  • 3 žličice soli
  • 1 žličica timijana
  • Par prstohvata papra
  • 3/4 žličice čilija

Priprema:

  1. Krenite s pripremom povrća i ostalih sastojaka. Luk i češnjak nasjeckajte na sitno. Mrkvu narežite na tanke kolutiće, a celer na kockice. Sve zajedno stavite sa strane.
  2. Listove kelja operite te odstranite najdeblje dijelove. Zatim ih narežite na trakice.
  3. Pelate ocijedite, no ostavite tekućinu. Nju ćete dodati posebno u lonac. Ocijeđene pelate protisnite među prstima kako biste ih izgnječili.
  4. Kruh narežite na kriške, a zatim na kocke.
  5. Bijeli grah ocijedite i operite.
  6. Odrežite najširi dio parmezana zajedno s korom tako da dobijete komad od otprilike 25 g.
  7. U dubokom loncu ugrijte maslinovo ulje, a zatim ubacite istovremeno luk, češnjak, mrkvu i celer. Posolite s 2 žličice soli te promiješajte. Neka se povrće prži otprilike 8 minuta.
  8. Nakon tih 8 minuta, dodajte i gnječene pelate (bez tekućine). Pržite dodatnih 8-10 minuta uz često miješanje na srednje visokoj vatri. Pelati bi se trebali lagano karamelizirati.
  9. Dodajte bijeli grah, komad parmezana, tekućinu od pelata, vodu, čili, papar i timijan i sve dobro promiješajte.
  10. Kada juha zakipi, ubacite kelj te kuhajte dok ne omekša (15-20 minuta). Dodajte još jednu žličicu soli.
  11. U međuvremenu ugrijte pećnicu na 200 °C.
  12. U lonac ubacite otprilike trećinu kockica kruha i ostavite da se kuha još 3-5 minuta.
  13. Na kraju ugasite vatru, na vrh pobacajte ostatak kruha koji ćete lagano preliti maslinovim uljem.
  14. Prebacite lonac u pećnicu na 15 minuta dok kruh na vrhu ne poprimi boju.
  15. Toskansku juhu poslužite s još ribanog parmezana na vrhu.

Više recepata možete pronaći na Tikvica.com ili na Facebooku, Instagramu, TikToku te Pinterestu.

fini lagani ručak ili večera Začinjena juha od mrkve i leće poslužena s jogurtom i naan kruhom

Posjeti missZDRAVA.hr