Toskanska juha bogata je povrćem, a pogodna je i za vegetarijance
Toskanska juha
Tražite praktičan način kako iskoristiti stari ili blago suhi kruh? Predlažemo vam recept za toskansku juhu od bijelog graha i kelja. Osim što ćete na zanimljiv način upotrijebiti kruh koji vam stoji, pripremit ćete obrok koji je savršen za večeru, a pogodan i za vegetarijance. Budući da se pravi u količini od oko šest porcija, vjerojatno će vam ostati i za sljedeći dan.
Ono što ovu juhu čini posebnom su raznolikosti okusa i tekstura koje nudi. Svaki zalogaj je drugačiji, stoga nikad ne znate što sljedeća žlica nosi.
Sastojci:
- 60 ml maslinovog ulja + još par žlica za preliti
- 1 veći žuti luk
- 5 češnja češnjaka
- 2 veće mrkve
- 100 g korijena celera
- 1 manja glava kelja (oko 500 g)
- 800 g konzerviranih pelata
- 400 g bijelog graha iz konzerve
- 25 g parmezana + za posip
- 1 L vode
- 350 g integralnog kruha
- 3 žličice soli
- 1 žličica timijana
- Par prstohvata papra
- 3/4 žličice čilija
Priprema:
- Krenite s pripremom povrća i ostalih sastojaka. Luk i češnjak nasjeckajte na sitno. Mrkvu narežite na tanke kolutiće, a celer na kockice. Sve zajedno stavite sa strane.
- Listove kelja operite te odstranite najdeblje dijelove. Zatim ih narežite na trakice.
- Pelate ocijedite, no ostavite tekućinu. Nju ćete dodati posebno u lonac. Ocijeđene pelate protisnite među prstima kako biste ih izgnječili.
- Kruh narežite na kriške, a zatim na kocke.
- Bijeli grah ocijedite i operite.
- Odrežite najširi dio parmezana zajedno s korom tako da dobijete komad od otprilike 25 g.
- U dubokom loncu ugrijte maslinovo ulje, a zatim ubacite istovremeno luk, češnjak, mrkvu i celer. Posolite s 2 žličice soli te promiješajte. Neka se povrće prži otprilike 8 minuta.
- Nakon tih 8 minuta, dodajte i gnječene pelate (bez tekućine). Pržite dodatnih 8-10 minuta uz često miješanje na srednje visokoj vatri. Pelati bi se trebali lagano karamelizirati.
- Dodajte bijeli grah, komad parmezana, tekućinu od pelata, vodu, čili, papar i timijan i sve dobro promiješajte.
- Kada juha zakipi, ubacite kelj te kuhajte dok ne omekša (15-20 minuta). Dodajte još jednu žličicu soli.
- U međuvremenu ugrijte pećnicu na 200 °C.
- U lonac ubacite otprilike trećinu kockica kruha i ostavite da se kuha još 3-5 minuta.
- Na kraju ugasite vatru, na vrh pobacajte ostatak kruha koji ćete lagano preliti maslinovim uljem.
- Prebacite lonac u pećnicu na 15 minuta dok kruh na vrhu ne poprimi boju.
- Toskansku juhu poslužite s još ribanog parmezana na vrhu.
Više recepata možete pronaći na Tikvica.com ili na Facebooku, Instagramu, TikToku te Pinterestu.