Torta sa šljivama od brašna koje ne stvara težinu u želucu
Sastojci
- 1 ¼ šalice bademovog brašna
- 2/3 šalice + 3 žlice tapioka brašna
- 1/3 šalice + 1 žlica kokosovog brašna
- 2 žličice praha za pecivo
- ½ čajne žličice sode bikarbone
- ½ žličice soli
- ¼ čajne žličice kardamoma
- ½ šalice čistog javorovog sirupa
- 2 velika jaja
- 1 ½ šalice kokosova vrhnja
- ¼ šalica rastopljenog kokosovog ulja
- 1 čajna žličica čistog ekstrakta vanilije
Za preljev:
- 3 šljive, prepolovljene i izrezane na osmine
- 3 žlice kokosovog šećera za premazivanje
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva i podmaži protvan.
2. U zdjeli srednje veličine umiješaj sve vrsta brašna, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i kardamom. Ostavi sa strane.
3. U zdjelu manje veličine umuti javorov sirup, jaja, kokosovo vrhnje, kokosovo ulje, ekstrakt vanilije i badema.
4. Smjesu kokosa dodaj u smjesu brašna. Miješaj dok se ne ujednači i ne bude grudica. Smjesu pretresi u protvan.
5. Prvo u donji sloj stavi jedan dio šljive (prema vlastitoj želji) i kokosov šećer. Nakon toga na vrh stavi šljive u ukrasni krug nježnim pritiskom u tijesto.
6. Peci 40 do 45 minuta ili probaj čačkalicom provjeriti je li pečen. Dopusti da se kolač ohladi na sobnoj temperaturu prije rezanja za posluživanje.
7. Kolač će trajati dobro zamotan u hladnjak do 3 dana.