Torta s intenzivnim okusom jabuka, oraha i cimeta
Ova torta je pun pogodak za one koje vole intenzivan okus prave hrane. Jabuke pomiješane s orasima, cimetom, grožđicama i začinima zadovoljit će i najzahtjevnije nepce.
Sastojci
Za tijesto:
- 3, 5 ml jabučnog vina (cider)
- 300 g brašna
- 2 žličice sode bikarbone
- 1 žličica miješanih začina u prahu (cimet, muškatni oraščići, klinčić, đumbir u prahu)
- 1 žličica cimeta
- prstohvat svježe naribanog muškatnog oraščića
- 4 jabuke, oguljene, uklonjene jezgre i ribane
- 150 g smeđeg šećera
- 150 g rastopljenog maslaca
- 2 jaja iz slobodnog uzgoja
- 200 g grožđica
- 100 g oraha, sjeckanih
Za mascarpone kremu:
- 250 g mascarponea
- malo tučenog vrhnja
- 1 žličica mljevenog cimeta
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, ako ima ventilator na 160 stupnjeva C.
- Stavite cider u lonac na jaku vatru. Prokuhajte i kuhajte dok se ne reducira za dvije trećine.
- U posudu stavite brašno, soda bikarbonu, pomiješane začine u prahu, cimet i muškatni oraščić.
- U posebnoj posudi pomiješajte jabuke sa šećerom i maslacem. Smjesi od jabuka dodajte jaja i reducirani cider i dobro promiješajte. Smjesu sa začinjenim brašnom dodajte smjesi s jabukama i dobro promiješajte. Dodajte grožđice i orahe i promiješaj dok se ne sjedine.
- Ulijte smjesu u u kalup za torte promjera 20 cm i pecite u pećnici 45 do 60 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista kad ju stavite u sredinu kolača.
- Pustite tortu da se ohladi.
- Za mascarpone kremu - umutite mascarpone, vrhnje i cimet u zdjeli.
- Kad poslužujete na krišku torte stavite žlicu kreme od mascarponea.
Izvor: BBC Food