Torta od lavande i limuna
Zar nije najljepše u vruće ljetno poslijepodne sjesti na terasu s osvježavajućom tortom u ruci i tako provesti sljedećih sat vremena na suncu dok polako uživaš u torti? Nema te vrućine koju kolač od limuna ne bi ublažio, a lavanda mu pritom daje posebnu aromatičnu notu. Ako se usudiš isprobati ovu posebnu i ukusnu kombinaciju, obećajem, nećeš požaliti
Sastojci za biskvit:
- 120 g maslaca
- 2 šalice smeđeg šećera
- naribana korica 2 limuna
- 6 bjelanjaka
- 2 šalice bijelog brašna
- 1 šalica integralnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1/4 šalice mlijeka
- sol
Priprema biskvita:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i pripremi 3 kalupa za torte tako da ih premažeš uljem i da na dno staviš papir za pečenje.
- U jednoj posudi zajedno izmiksaj omekšali maslac, šećer i koricu limuna dok ne dobiješ glatku smjesu. Polako dodaj jedan po jedan bjelanjak.
- U posebnoj posudi pomiješaj obje vrste brašna, prašak za pecivo i sol te ih jednolično izmiješaj.
- Suhe sastojke dodaj u mokre te polako dodaj mlijeko dok ne dobiješ gustu smjesu.
- Smjesu razdijeli na 3 jednaka dijela, ulij u kalupe te ravnomjerno rasporedi. Peci oko 25 minuta.
Sastojci za kremu:
- 5 žlica svježeg sira
- agavin sirup po želji
- domaći pekmez od limuna i lavande
Priprema kreme:
- Svježi sir pomiješaj s agavinim sirupom te ga ručnim mikserom pretvori u laganu kremu.
Slaganje:
- Na dno jednog kalupa stavi jedan biskvit, premaži ga slojem sira i na sir stavi otprilike 3 žlice pekmeza od limuna.
- Na nadjev stavi drugi biskvit i ponovi postupak dok ne potrošiš sve biskvite.
- Završni biskvit premaži kremom od sira.
- Ostavi kolač da se dobro ohladi.
Sastojci za pekmez od limuna i lavande:
- 12 limuna
- šaka cvjetića lavande
- želatina sa stevijom
Priprema pekmeza od limuna i lavande:
- Svaki limun oguli, očisti od koštica te izblendaj u blenderu dok ne dobiješ glatku smjesu.
- Smjesu stavi u lonac sa šakom cvjetića lavande i mješavinom želatine sa stevijom.
- Miješaj dok ne provrije te miješaj još tri minute nakon što je provrilo.
- Rasporedi u male teglice, dobro zatvori i preokreni.
- Ostavi ih tako otprilike 5 minuta te pusti da se ohlade.
Potraži više recepata Kristine Grofelnik.
Desert od limuna s jogurtom te mnoštvo drugih slastica možeš potražiti na portalu Gastro.hr.