Topla bučnica sa sirom, ma tko je ne bi htio!
Mlado bučino meso gotovo je bijele boje i često se na tržnicama može kupiti već naribano, ali možeš ga naribati i sama
Mlado bučino meso gotovo je bijele boje i često se na tržnicama može kupiti već naribano, ali možeš ga naribati i sama. Za one ambicioznije donosimo i recept za tijesto, a oni manje nadobudni mogu kupiti gotove kore.
Vrijeme pripreme 120 minuta. Broj porcija 6. Težina pripreme srednja. Kalorija po porciji 166.
Sastojci
Za tijesto
- 600 g glatkog brašna
- prstohvat sol
- 300 ml vode
- ulje suncokretovo
Za nadjev
- 500 g buče
- 500 g kravljeg svježeg sira (cottage)
- 250 ml kiselog vrhnja (20% masti)
- 2 jaja
- sol
Za premaz
- maslac
Priprema
- Buču naribati, posoliti i ostaviti 30 minuta pa dobro ocijediti.
- U drugoj zdjeli pomiješati sir i jaja, dodati kiselo vrhnje i ocijeđenu buču. Dobro promiješati i po potrebi posoliti.
- Brašno posoliti, dodati vodu i ulje pa umijesiti glatko tijesto. Tijesto formirati u kuglu, lagano premazati uljem i ostaviti pokriveno 30 minuta na sobnoj temperaturi.
- Stolnjak lagano posuti brašnom, u sredinu staviti odstajalo tijesto i razvijačem ga malo razvaljati. Nastaviti razvlačiti tijesto rukama, odozdo, od sredine prema rubovima stola. Razvuci tanko tijesto preko ruba stola.
- Po tijestu rasporedi nadjev, deblje krajeve tijesta ukloni, pa uz pomoć stolnjaka prebaci tijesto koje prelazi rub stola samo malo prema sredini. Nastavi motati s dvije strane stola, tako da dobiješ dvije savijače.
- Tako zamotane savijače tanjurićem "reži" na manje komade (na ovaj način nadjev neće curiti van), slaži jedan do drugoga u pleh obložen papirom za pečenje. Na svaki komadić bučnice stavi tanki listić maslaca.
- Stavi u zagrijanu pećnicu i peci oko 45 minuta na 180°C.
- Po želji, pečenu bučnicu možeš zaliti vrhnjem. Ako se ne stavi vrhnje bučnica nakon pečenja bude fino hrskava izvana, a mekana i sočna iznutra.