Top pet ljetnih obroka
Sladoled
Definitivno najpopularniji od svih je sladoled. Nema boljeg osvježenja na plaži ili nakon napornog rada. No on je i "bomba" puna skrivenih kalorija, ali to ne treba biti tako. Umjesto da odeš u trgovinu i kupiš sladoled, napravi ga kod kuće od domaćih namirnica. Ako nikada nisi radila sladoled prvo se iskušaj u jednostavnijim varijantama kao što su sladoled od jagode, malina ili kupina, a zatim u kompliciranijim, poput sladoleda od zelenog čaja ili čokolade aromatizirane čilijem, mentom ili narančom. Želiš li pripaziti na njihovu nutritivnu vrijednost preporučujem ti da umjesto slatkog vrhnja koristiš namočene zobene pahuljice koje mu daju mliječnu strukturu ili zamrznute banane koje zamjenjuju dio šećera i daju sorbeto-strukturu sladoledu.
Salata
Iako je prilično popularna tijekom cijele godine radi konstantnih (ali često i uspješnih) pokušaja da smršavimo, ljeti je ipak najbolja. Namirnice koje su sada dostupne puno su zanimljivije i lakše za konzumaciju. Ako želiš salatu kao samostalan obrok, preporučujem ti da u nju dodaš kuhane žitarice kao što su ječam, pšenica, riža, proso ili amaranth. Obrok će izgledati zanimljivije i biti ukusniji. Moja najdraža ljetna salata ipak je ona voćna. Nasjeckane jabuke, kruške, banane, naranče, nektarine, šljive i bakin domaći kompot od višanja koji salatu oboji u crveno. Ako planiraš druženje s prijateljima savjetujem ti da u voćnu salatu uliješ malo crvenog vina kako bi ih iznenadila okusom.
Juhe
Ne znam za tebe, ali puno ljudi ljeti voli pojesti juhu. To zvuči prilično čudno budući da su vani temperature iznad 35 stupnjeva, a ni juha nije puno hladnija. No sigurna sam i da većina kupuje gotove juhe iz vrećice bogate solju i aditivima. Svaka juha koju vidiš na polici može biti i iz kućne radinosti. Proljetna juha vjerojatno je najjednostavnija: na malo ulja poprži luk i papriku i ubaci sve korjenasto povrće koje si izabrala, podlij s vodom i prokuhaj. Zatim dodaj grašak, mahune i krumpir te ih kuhaj dok pripremaš cvjetaču i brokulu. Kada dodaš cvjetaču i brokulu kuhaj još najviše 10-tak minuta. Za kraj, ubaci cherry rajčice i makni s vatre. Želiš li gušću strukturu juhe, umjesto zaprške skuhaj jedan krumpir te ga izmiksaj i ubaci u juhu.
Aromatizirane vode
Sve popularniji trend u svijetu su vode s okusom koje možemo pronaći i na policama naših trgovina. No puno ukusnije su one koje sami pripremamo kod kuće. U veliku staklenu zdjelu ubaci kolutiće limuna, krastavca i mente, prelij vodom i ostavi preko noći. Još jedna ukusna kombinacija je s jagodama i mentom ili ananasom i kokosom kao varijanta pine colade.
Roštilj
Teško da postoji osoba koja se ne raduje ukusnoj hrani s roštilja. Bilo to povrće, meso ili vegetarijanski pripravci, aroma roštilja uvijek je ista. No i on može dosaditi, pogotovo ako ga stalno pripremaš na isti način, u istoj marinadi. U Zagrebu su otvorene trgovine sa začinima u kojima možeš kupiti ukusne kombinacije za roštilj. Meni je jedan od najboljih definitivno Harrisa čiji sam stalni kupac. Njihova kombinacija za piletinu jednostavno je najbolja i svi u obitelji je obožavamo. No nisi li u mogućnosti kupiti gotovu mješavinu ili se želiš sama iskušati u pripremi začina, preporučujem ti da počneš s onim osnovnim kao što su peršin, češnjak, ružmarin i crvena paprika. Teško je od prve pogoditi točnu količinu začina u mješavini, ali upravo radi tog isprobavanja i miješanja roštilj će svaki puta imati drugačiji okus. Postoji još puno jela čiju bih ti zdraviju varijantu mogla predstaviti no pustit ću malo tvojoj mašti na volju kako bi i ti razvila kreativnost i ljubav prema zdravoj hrani.
Još recepata i savjete Kristine Grofelnik potraži ovdje.