Top dodaci prehrani protiv alergija

Ulje crnog kima posebno povoljno djeluje kod astme, a kalcij u kombinaciji s vitaminom C ublažava simptome alergije i jača imunitet. List koprive pomoći će ti kod alergijskog rinitisa, a probiotici će djelovati preventivno u borbi protiv alergija
Vidi originalni članak

Terapija alergije obično se svodi na ublažavanje simptoma, pa je najbolja strategija jačanje imunološkog sustava redovitim unosom voća, povrća, pčelinjih proizvoda te općenito uravnoteženom prehranom kao i izbjegavanjem stresa, odmorom i zdravim načinom života

Jedna od najčešćih alergijskih tegoba koje se javljaju u proljeće je alergijski rinitis, čija se učestalost kreće od 1,4 do 39,7 posto u različitim zapadnim zemljama. Primjerice, navodi se kako je učestalost alergijskog rinitisa porasla za 4 puta u Engleskoj u posljednjih 30 godina. Evo pregleda najpopularnijih dodataka prehrani za borbu protiv alergije.

Kozlinac (Astragalus membranaceus)

Astragalus se koristi već stoljećima u tradicionalnoj kineskoj medicini za opći boljitak organizma i kao izuzetno snažno sredstvo za jačanje tijela. Astragalus pomaže protiv štetnih utjecaja iz okoliša tako što stimulira proizvodnju i cirkulaciju imunoloških T-stanica koje predstavljaju jednu od ključnih linija obrane organizma od bolesti.

Kod pojave simptoma alergije u istraživanjima se korisnom pokazala ljekovita biljka Astragalus membranaceus, posebice kod simptoma sezonskog alergijskog rinitisa.

Ulje crnog kima

Ulje crnog kima (Nigella sativa) je prirodni pripravak koji se koristi za prevenciju i ublažavanje alergijskih reakcija jer utječe na razinu histamina. Istraživanja su pokazala kako posebno povoljno djeluje kod simptoma astme i alergijskog rinitisa. Štoviše, neke studije ukazuju da za pripravcima crnog kima treba posegnuti kod alergijskog rinitisa, posebice u osoba kod kojih treba izbjeći davanje lijekova protiv alergije.

Prah zelenog ječma

Tijekom posljednjih 20 godina, tim znanstvenika na čelu s dr. Yoshihide Hagiwarom, proveo je brojna istraživanja kojima su ukazali na iznimnu antioksidativnu i detoksikacijsku moć zelenog ječma. Sok zelenog ječma sadrži obilje klorofila, antioksidansa, enzima i brojnih fitokemikalija, supstancija koje igraju važnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala i detoksikaciji određenih kemijskih spojeva, poput pesticida i konzervansa.

Sok zelenog ječma praktičan je napitak koji opskrbljuje organizam obiljem klorofila, a ujedno sadrži beta-karoten, vitamine C, E, B1, B2, B3 i B6, aminokiseline, enzime i minerale. Uz ove dobro poznate nutrijente, sok zelenog ječma sadrži i manje poznate, ali iznimno moćne molekule s antioksidativnom aktivnošću.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji identificirali su snažne antioksidanse – superoksid-dismutazu i 2''-O-glikozilizoviteksin (2"-O-GIV) u zelenom ječmu. Smatra se da su upravo ove molekule odgovorne za superioran učinak zelenog ječma na zdravlje čovjeka.

Probiotici

Svakodnevnim unošenjem probiotika putem fermentiranih mliječnih proizvoda i dodataka prehrani djelujemo povoljno na ravnotežu crijevne mikroflore koja igra važnu ulogu u jačanju imuniteta budući da je čak 60 posto stanica imunološkog sustava smješteno u crijevima.

Složenom međuigrom dobrih i loših bakterija u našim se crijevima svakodnevno odvija bezbroj reakcija, a povoljnu ravnotežu među stanovnicima naših crijeva može narušiti stres, povišena temperatura, uzimanje lijekova, posebice antibiotika te pogrešna prehrana. Intestinalna mikroflora igra važnu ulogu u održanju zdravlja čovjeka uslijed utjecaja na nutritivne, imunološke i fiziološke funkcije.

Neravnoteža crijevne mikroflore povezuje se s povećanim rizikom specifičnih bolesti te je stoga prisutan značajan interes za tvarima i mikroorganizama koje povoljno utječu na rast i aktivnost korisnih bakterija u probavnom sustavu.

Prema istraživanjima, korist uzimanja probiotika protiv alergija manifestira se vrlo rano, već u majčinoj utrobi. Jedna finska studija pokazuje da izlaganje majke i djeteta probioticima stimulira razvoj imunološkog sustava djeteta i stoga ima ulogu u prevenciji alergija.

U studiju su uključene trudnice s alergijma i trudnice čije partnere muče alergije kako bi se promotrio učinak probiotika na djecu s većim rizikom jer je poznato da nasljeđe ima važnu ulogu u razvoju alergija. Trudnice su počele uzimati probiotike u 8. mjesecu trudnoće i njihova djeca su imala 30 posto manju vjerojatnost pojave atopijskog ekcema, što je često rana manifestacija alergija.

Propolis

Propolis je pčelinji proizvod koji se posljednjih godina sve više ispituje i primjenjuje u medicini. Otopine propolisa djeluju antivirusno, antibakterijski i lagano anestetski. Propolis se kod tretiranja određenih bolesti i stanja obično primjenjuje s medom ili drugim pčelinjim proizvodima.

Kemijski sastav propolisa još nije u potpunosti razjašnjen, no poznato je da sadrži razne smole i smolama slične tvari, balzame i eterična ulja, vosak, pelud, aromatske spojeve, mineralne tvari, fitohormone... Također, sadržaj aktivnih tvari u propolisu značajno se razlikuje u ovisnosti o geografskom porijeklu i stoga ga je teško standardizirati.

Danas se vjerojatno može reći da ne postoji područje djelovanja u kojem propolis nema svoju ulogu. Prepoznata je i potvrđena njegova terapijska pomoć pri tretiranju alergija, astme, artritisa, akni, bronhitisa, opeklina, prehlade, dentalnih problema i problema s desnima, ekcema, gastrointestinalnih tegoba i još mnoštva drugih. Posebno valja istaknuti povoljno djelovanje propolisa na imunološki sustav i jačanje otpornosti organizma.

Također, jedna klinička studija kod pacijenata s blagom do umjerenom astmom utvrdila je da propolis smanjuje broj noćnih napadaja i znatno poboljšava ventilatorne plućne funkcije.

List koprive

Protuupalno djelovanje lista koprive ukazuje kako bi ova ljekovita biljka mogla biti korisna za alergijske bolesti raznih vrsta. Primjerice, u jednom istraživanju u kojem je sudjelovalo 69 osoba s alergijskim rinitisom, pokazalo se da 600 mg liofiliziranog praha lista koprive učinkovito ublažava simptome.

Čak 58 posto ispitanika izjavilo je kako im je pripravak olakšao većinu simptoma, a 48 posto ispitanika izjavilo je kako smatraju pripravak koprive učinkovitijim od bezreceptnih lijekova protiv alergije. Ipak, potrebno je provesti još istraživanja kako bi se potvrdila navedena djelovanja.

Kalcij i vitamin C

Već se desetljećima preporučuje uzimanje kalcija u kombinaciji s vitaminom C koji imaju povoljno djelovanje na simptome alergije i jačanje imuniteta. Visokodozirani pripravci (1000 – 2000 mg/dan) vitamina C u različitim su studijama uspješno upotrijebljeni u iskorjenjivanju simptoma pojedinih alergija.

Utvrđeno je da snižava razinu histamina u tijelu, smanjuje propusnost stanične stijenke i uspješno se bori sa stranim tvarima koje uđu u tijelo. Uz to, vitamin C smanjuje mogućnost razvoja spazma bronhalnih putova, što ga čini dobrodošlim pomoćnim sredstvom za ublažavanje astmatičnog napada.

S obzirom na to da u alergijskom procesu zbog djelovanja histamina dolazi do povećanja propusnosti krvnih žila, korisno je uzimati i kalcij, jer on smanjuje i normalizira upravo tu pojavu.

Kvercetin

Kvercetin je bioflavonoid snažnog antioksidativnog djelovanja, naročito kod alergija dišnog sustava (alergijski rinitis). Kvercetin je prirodni antihistaminik, koji štiti vitamin C i jača kolagen. Ima snažan afinitet za mastocite i bazofile – stanice koje igraju važnu ulogu u alergijskim reakcijama.

Kvercetin stabilizira membrane tih stanica i tako prevenira upalno djelovanje i lučenje histamina. Preporučuje se uzimati relativno visoke doze – čak 1000 – 2000 mg/dan, što je gotovo nemoguće postići unosom putem hrane te je potrebno posegnuti za pripravcima. I u iznimno visokim koncentracijama nije primjećen nikakav neželjeni učinak.

Posjeti missZDRAVA.hr