Tikvicama ukloni toksine iz organizma
Tikvice potječu iz Meksika, a zajedno s dinjama i krastavcima, svrstavaju se u porodicu Cucurbitacea. Iako se mogu nabaviti tijekom cijele godine, najukusnije su u sezoni od svibnja do srpnja. Postoji veliki broj različitih vrsta koje se razlikuju prema obliku, veličini, boji i okusu. Najbolji okus imaju plodovi koji su dugački do 15 cm, a osim samoga ploda jestivi su i cvjetovi tikvica koji se obično pohaju.
Zaštitno djelovanje na zdravlje krvožilnog sustava
Spektar nutrijenata koje osiguravaju tikvice prilično je impresivan - one su izvanredan izvor mangana i vitamina C te vrlo dobar izvor magnezija, vitamina A, kalija, prehrambenih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2.
Mnogi od navedenih nutrijenata imaju dokazano zaštitno djelovanje na zdravlje krvožilnog sustava. Magnezij igra važnu ulogu u prevenciji srčanog i moždanog udara, a zajedno s kalijem sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka. Antioksidansi vitamin C i beta-karoten, sprječavaju oksidaciju kolesterola te posljedično smanjuju rizik za aterosklerozu.
Kombinacija s drugim namirnicama bogatima fitotvarima
Nutrijenti koje sadrži tikvica blagotvorno djeluju i na zdravlje probavnog sustava. Visok unos prehrambenih vlakana potiče pražnjenje crijeva, a samim time i uklanjanje toksina iz organizma. Antioksidansi vitamin C i beta-karoten imaju i protuupalno djelovanje što ih čini blagotvornima kod stanja koje karakterizira upalni proces, poput astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.
Ekstrakt dobiven iz tikvice, pokazao se blagotvornim i u ublažavanju simptoma benigne hiperplazije prostate, stanja koje nerijetko zahvaća muškarce iznad 60 godina, a koje uzrokuje bolno i otežano mokrenje. Pri tome, najbolje djelovanje tikvice polučuju kada se konzumiraju u kombinaciji s drugim namirnicama bogatima fitotvarima.