Sve dobrobiti nara plus savjeti kako ga što lakše oguliti

Thinkstock
Nar, osim što je ukusan, bogat je antioksidansima, kalijem, ali i mnogim drugim vitaminima i mineralima i može se smatrati supernamirnicom iz našeg podneblja.
Vidi originalni članak

"Nar je prepun polifenola", rekla je Patricia Bannan autorica knjige "Eat Right When The Time Is Right" za Women's Health. "To je snažan antioksidans koji štite stanice tijela od oštećenja", rekla je Brannan. Isto tako, nar je izvor kalija, važnog elektrolita za zdrave mišiće.

Nutritivne vrijednosti šalice nara (oko 180 g): 

  • Kalorije: 144
  • Masnoće: 2 g
  • Zasićena masnoće: 0,2 g
  • Ugljikohidrati: 33 g
  • Natrij: 5 mg
  • Šećeri: 24 g
  • Vlakna: 7 g
  • Proteini: 3 g

Iako sadrži više šećera u usporedbi s drugim plodovima, ima puno vlakana, što može pomoći u održavanju razine šećera u krvi. Ali ako bolujete od dijabetesa ili nekih drugih bolesti zbog kojih morate paziti na unos šećera, možda biste trebala paziti na unos nara. 

Kako skinuti bijelu koru unutar nara? 

Postoje dva načina za uklanjanje: 

1. Presjecite nar na pola, a stranu koji ste prerezali držite iznad zdjelice. Neobrezani dio opetovano udarajte drvenom kuhačom dok zrna ne ispadnu u zdjelicu. Ponovite s drugom polovicom šipka. 

2. Izrežite nar oko krune i odbacite vrh. Vidjet ćete kako su dijelovi podijeljeni u skupine. Izrežite između svake skupine zrnja. Iznad zdjele vode, razdvojite odjeljke. S palcem, nježno gurnite zrnje iz kora. Zrnje će pasti na dno zdjele, odbacite vlakna koja plutaju na vrh. 

Kako možete jesti nar? 

  • Možete napraviti jesenski smoothie
  • Ubaciti u salatu za drugačiji okus
  • Dodati u jogurt i zobene pahuljice
  • Koristiti kao ukras za torte ili koktele

Ako ne možete pojesti sve sjemenke odjednom, pohranite ih u plastične vrećice u zamrzivaču. Smrznute ih možete držati do šest mjeseci. 

Posjeti missZDRAVA.hr