Sva lica kelja - kralja kalcija

Thinkstock
Prije pripreme omiljenih jela s keljom treba izabrati kvalitetnu glavicu ovog zdravog povrća. Kupi teže, tamnozelene glavice s čvrstim središnjim listovima. Želiš li ga zamrznuti, kratko ga blanširaj, ohladi i stavi u zamrzivač. Osim u varivu kelj možeš koristiti i kao snack ili salatu, donosimo ti tri recepta s keljom
Vidi originalni članak

Zima je vrhunac sezone za pripremu raznih jela od kelja. Najčešće se rade variva koja osim što griju i čuvaju od prehlade. Ali ako kelj iskombiniraš s rižotom, rolicama s kozicama, zimskim salatama s kvinojom ili složencima možda ćeš u tom slučaju kelj češće posluživati na svom stol.

Kako izabrati najbolju glavicu?

Kelj možeš jesti sirov ili kratko kuhan na pari. Tako će svi listovi zadržati vitamine te izgubiti gorak okus koji mnogi ne vole. Sa sirovim keljom možeš napraviti i salatu, a kod nas se najčešće kuha na lešo, kao varivo ili se stavlja u musaku. Prije pripreme omiljenih jela s keljom treba izabrati kvalitetnu glavicu ovog zdravog povrća. Kupi teže, tamnozelene glavice s čvrstim središnjim listovima. Izaberi glavice s manjim listovima koji su mekaniji i manje gorki. Ostane li ti viška stavi ga u plastičnu vrećicu i čuvaj nekoliko dana u hladnjaku, a najbolje bi bilo iskoristiti ga u prva dva dana jer poslije gubi vlažnost i može biti gorak.

Kako ga pravilno zamrznuti?

Želiš li ga zamrznuti, kratko ga blanširaj, ohladi i stavi u zamrzivač. Vrlo je važno prije kuhanja kelj dobro oprati, a da bi zadržao lijepu boju nemoj ga predugo termički obrađivati. Tako prilikom prženja termička obrada iznosi do pet minuta, u mikrovalnoj pećnici oko sedam minuta, kod blanširanja i parenja deset minuta, a prilikom pirjanja od 15 minuta do pola sata.

Doznaj sve o nutritivnim vrijednostima kelja, možda nisi znala da kelj nosi titulu 'Kralja kalcija'

Varivo, snack ili prilog - može sve!

Osim zdravih variva i različitih tjestenina s keljom, brzo i lako ćeš pripremiti i odličan snack. Prethodno umočene u pivsko tijesto, pržene listove kelja možeš poslužiti samostalno uz kriške limuna ili kao prilog, a i pečene listove kelja s parmezanom možeš poslužiti kao ukusne grickalice. Često se poslužuje uz ribu, na sličan način kao i blitva, uz češnjak, ulje i limunov sok, a uz bilo koju vrstu mesa ili ljute kobasice posluži kuhani kelj pomiješan s kuhanim krumpirom, češnjakom, nasjeckanim peršinom i uljem. Ako nemaš vremena ili ideja, pripremi brzi ručak s keljom. Popečene kockice slanine s lukom i pirjanim keljom pomiješaj s omiljenom tjesteninom i posluži uz malo naribanog parmezana. Za tebe smo odabrali tri recepta s keljom koja moraš probati:

Popečci od kelja s umakom od kopra.

Aromatični namaz od kelja.

Povrtna juha s keljom i slanutkom.

Posjeti missZDRAVA.hr