Supernamirnice za pripremu zdravih božićnih kolača

Žarko Bašić/PIXSELL
Nutricionisti, kao i kulinarski stručnjaci u posljednje vrijeme često predlažu određene namirnice koje se mogu koristiti u pripremi kolača i slastica, a zbog svog sastava imaju iznimno blagotvoran učinak na zdravlje.
Vidi originalni članak

Posebno se ističu namirnice i začini koji osim što su ukusni, sadrže niz hranjivih tvari poput esencijalnih aminokiselina, nezasićenih masnih kiselina te su bogate antioksidansima, vlakanima, vitaminima i mineralima. U takve namirnice spadaju kokosovo ulje, chia smjenke, cimet i kakao. Uz dodavanje ovih namirnica u receptima za kolače te korištenje zamjena za bijeli šećer, moguće je pripremiti ukusne, ali zdrave poslastice.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje prema modernim istraživanjima ima antivirusno, antibakterijsko i protugljivično djelovanje, a ayurvedska i indijska medicina koriste kokos za liječenje brojnih tegoba - od prehlade, bronhitisa, slabog imuniteta i sporog metabolizma do problema s probavom. 

Mladi kokos je jedan od najboljih prirodnih izvora elektrolita. Elektroliti su ionizirane soli u našim stanicama, koje prenose energiju po cijelom tijelu. Ulje kokosa je najbolje ulje koje možeš pronaći u prirodi. Masne kiseline iz kokosovog ulja organizam šalje direktno u jetru, gdje se one odmah pretvaraju u energiju. Ulje kokosa ubrzava metabolizam i pospješuje sagorijevanje kalorija, zbog čega je idealna namirnica za mršavljenje. Može se koristiti u kolačima kao zamjena za ulje, maslac i slične sastojke. 

Chia sjemenke

Chia sjemenke su bogate masnim kiselinama (posebice omega-3), proteinima i vlaknima. Zanimljivo je da sadrže nevjerojatne količine omega-3 masnih kiselina koje predstavljaju 60 posto njihovih ukupnih masnoća. Od ostalih srodnih namirnica razlikuju se i po stabilnosti masnih kiselina. Mogu puno dulje stajati izložene svjetlosti i višim temperaturama prije nego užegnu. Obiluju i prehrambenim vlaknima pa čak i više od integralnih žitarica. Mogu se koristiti u pripremi kolača i deserata jer imaju snažnu moć apsorpcije tekućine.

Ujedno, Chia sjemenke ne sadrže gluten, pa su pogodne i za ljude koji su na njega alergični ili ga izbjegavaju. Unos Chia sjemenki olakšava gubitak tjelesne težine ubrzavanjem apsorpcije i razgradnjom masnoća, a također daju dugotrajan osjećaj sitosti i imaju nizak glikemijski indeks. Dobra vijest, prije sve za žene, da chia sjemenke pomažu jačanju kose, smanjenju razinu lošeg kolesterola u krvi te ublažavaju poteškoće menopauze te menstrualne probleme. Prije korištenaj u receptima, chia sjemenke potrebno je natopiti  u vodi ili nekoj drugoj tekućini na najmanje 10 minuta, kako bi se iskoristila hidratacijska svojstva. U kolačima mogu uspješno zamijeniti jaja - 1 žlica natopljenih Chia sjemenki u biskvitu zamjenjuju 1 jaje. Moguće ih je korisiti i kao sredstvo za želiranje pa se često koriste i za pripremu pudinga.

Pročitaj recept za puding s borovnicama, mentom i chia sjemenkama

Kakao prah ili kakao zrno

Kakao prah i kakao zrno također su izvor esencijalnih aminokiselina i bogati su magnezijem. Kakao se još od davnina smatra dragocjenom namirnicom zbog čega je i nazvan hrana bogova. Sadrži 300 različitih spojeva koji utječu na podizanje raspoloženja (hormoni sreće), kao što su serotonin, triptofan, anandamid, dopamin, feniletilamin i arginin. Stoga se kakao prah može koristiti kao afrodizijak, za povećanje raspoloženja i opuštanje. Zbog sadržaja magnezija pomaže snižavanju krvnog tlaka. U kakau se nalazi i feniletilamin, koji povećava sposobnost koncentracije i kapacitet memorije. Prah se koristi za pripremu čokolada, keksa, slastica, preljeva. Sirovo zrno kakaa je najbolji izvor antioksidanata u svijetu. Ako patiš od manjka željeza u organizmu, sigurno će ti se svidjeti činjenica, da mali komadić kakaa od 28 grama sadrži čak 314 posto preporučene dnevne količine željeza. Svježe smrvljena kakao zrna imaju blago gorak okus, pa su savršen spoj sa slatkim ili suhim voćem, orasima ili sjemenkama, u voćnim kupovima ili svježim kolačima.

Cimet

Prvo pomisao pri spomenu cimeta su fine štrudle i kuhano vino, no cimet je puno više od mirisnog začina. Stručnjaci smatraju kako je cimet jedna od najsvestranijih i najučinkovitijih biljaka s dugim popisom zdravstvenih dobrobiti, uključujući i iznimne djelotvornosti u borbi s dijabetesom jer poboljšava aktivnost inzulina. Richard Anderson, nutricionist i biokemičar pri istraživačkom centru Beltsville Human Nutrition Research Center u SAD-u istražuje cimet već gotovo dvadeset godina te na osnovu bogatog znanstvenog iskustva zaključuje da ovaj začin potiče učinkovitost inzulina, ima antioksidativna, antibakterijska, protuupalna kao i potencijalna antikarcinogena svojstva.

Uz to, može sniziti i krvni tlak, kolesterol, pa i količinu tjelesne masnoće. Richard Anderson vjeruje i kako bi cimet mogao pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti jer je u nedavno objavljenoj studiji opisao sposobnost ekstrakta cimeta da inhibira neke od toksičnih nakupina bjelančevina za koje se zna da se pojavljuju u mozgu oboljelih. U istraživanju koje je trajalo 6 mjeseci, a u kojem je sudjelovalo 45 ispitanica u dvije skupine pokazalo je kako su žene koje su bile u skupini koja je unosila cimet imale redovitiji ciklus u usporedbi sa onima koje su uzimale placebo. Treba napomenuti kako se ljekoviti cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees, koja potječe sa Šri Lanke, a kod nas se koristi i naziv cejlonski cimet. Sličan sastav ima kasija (kineski cimet), koja se proizvodi od Cinnamomum cassia Blume, porijeklom iz Burme. 

Posjeti missZDRAVA.hr