Štrudla sa smokvama i bademima
Tražiš ideju za brz i ukusan desert? Probaj domaću štrudlu od smokvi i badema. Recept je vrlo jednostavan, a štrudla ti može poslužiti kao doručak, međuobrok ili kolač za goste
Ovo je brzi desert za preko tjedna. Vrijeme pripreme je kratko i recept je vrlo jednostavan.
Svako jutro uz dobru kavu treba nešto i prigristi. Kako je još prerano za doručak dobro dođu razni domaći kolači i štrudle. I ti sigurno voliš domaće kolače, a još kad ne treba puno vremena za njihovu pripremu, to je onda pun pogodak.
Sastojci
Tijesto:
- 70 g meda
- 100 g maslaca
- 200 g brašna
Punjenje
- 90 g badema
- 60 g marmelade od smokvi
- 20 g smeđeg šećera u prahu
Bijeli šećer u prahu za posipanje
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti štrudlu sa smokvama i bademima.
Priprema s guštom- Bademe polij vrućom vodom i ostavi da stoje unutra šest, sedam minuta. Zatim im zareži kožicu na vrhu i odstrani je.
- Nasjeckaj bademe uz pomoć sjeckalice na vrlo sitno. Dodaj im marmeladu
od smokvi i smeđi šećer u prahu (kojeg si prethodno izmiksala). Miješaj
dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
- Zagrij med, sa 1 žlicom vode.
Miješaj dok se med ne otopi, ali pazi da ne zakuha. Skini s vatre i i
pomiješaj s maslacem. Ostavi da se ohladi skoro na sobnu temperaturu.
- Prosij brašno i promiješaj u njega maslac s medom dok ne dobiješ kompaktnu smjesu.
- Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i stavi da odleži 30 minuta u hladnjaku. Na papiru za pečenje izvaljaj tijesto na debljinu od
tri do četiri milimetra. Lakše ćeš ga razvaljati preko prozirne folije
s gornje strane. Odstrani višak rubova tako da dobiješ pravokutnik od
tijesta.
- Na tijesto na jednu stranu ravnomjerno uzdužno rasporedi
smjesu sa smokvama i bademima. Zatim s drugom polovicom tijesta
pažljivo rolajući papir za pečenje prekrij punjenje. (vidi sliku). Ako
ti se čini da ima malo viška tijesta, odstrani nepotrebno da ne bi imala
zadebljanja na štrudli.
- Stisni tijesto sa svake strane tako da nema otvora. Na taj način štrudli daješ pravilan oblik i sprječavaš da dio smjese iscuri.
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
- Peci oko 8 do 10 minuta. Izvadi ih na lim i ostavi da se ohladi. Kad se
ohladilo pospi s malo bijelog šećera u prahu. Serviraj i guštaj i preko
tjedna u štrudli za koju ti je trebalo oko pola sata vremena (ako
izuzmemo da se tijesto odmaralo još pola sata u hladnjaku).
- Bademe polij vrućom vodom i ostavi da stoje unutra šest, sedam minuta. Zatim im zareži kožicu na vrhu i odstrani je.
- Nasjeckaj bademe uz pomoć sjeckalice na vrlo sitno. Dodaj im marmeladu od smokvi i smeđi šećer u prahu (kojeg si prethodno izmiksala). Miješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
- Zagrij med, sa 1 žlicom vode. Miješaj dok se med ne otopi, ali pazi da ne zakuha. Skini s vatre i i pomiješaj s maslacem. Ostavi da se ohladi skoro na sobnu temperaturu.
- Prosij brašno i promiješaj u njega maslac s medom dok ne dobiješ kompaktnu smjesu.
- Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i stavi da odleži 30 minuta u hladnjaku. Na papiru za pečenje izvaljaj tijesto na debljinu od tri do četiri milimetra. Lakše ćeš ga razvaljati preko prozirne folije s gornje strane. Odstrani višak rubova tako da dobiješ pravokutnik od tijesta.
- Na tijesto na jednu stranu ravnomjerno uzdužno rasporedi smjesu sa smokvama i bademima. Zatim s drugom polovicom tijesta pažljivo rolajući papir za pečenje prekrij punjenje. (vidi sliku). Ako ti se čini da ima malo viška tijesta, odstrani nepotrebno da ne bi imala zadebljanja na štrudli.
- Stisni tijesto sa svake strane tako da nema otvora. Na taj način štrudli daješ pravilan oblik i sprječavaš da dio smjese iscuri.
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
- Peci oko 8 do 10 minuta. Izvadi ih na lim i ostavi da se ohladi. Kad se ohladilo pospi s malo bijelog šećera u prahu. Serviraj i guštaj i preko tjedna u štrudli za koju ti je trebalo oko pola sata vremena (ako izuzmemo da se tijesto odmaralo još pola sata u hladnjaku).
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela