Štrudla od pirova brašna s grožđem

U vinogradu mojeg djeda plodove već godinama daje posebna sorta vinove loze, Izabella. Još od djetinjstva to mi je najdraže voće i jedva čekam jesen da grožđe dozrije. Umjesto da ga jedem sirovog odlučila sam ga preraditi i njime upotpuniti štrudlu. Slatkoća i posebna aroma Izabelle daju potpuno novu dimenziju staroj poznatoj štrudli
Vidi originalni članak

Tijesto:

  • 3 šalice pirovog brašna
  • 1/2 šalice ulja
  • 1 žličica soli
  • voda po potrebi

Nadjev:

  • 3 šalice bobica grožđa Izabella
  • 1 šalica javorovog sirupa
  • 1 žlica aceta balsamica (po mogućnosti u kremi sa šumskim voćem)
  • 1/2 šalice vode
  • 1 šalica chia sjemenki
  • 3 žlice lanenih sjemenki
  • cimet

Postupak:

Pomiješaj brašno i sol te im postupno dodaji ulje i vodu dok ne dobiješ kompaktno tijesto. Tijesto dobro promijesi dok ne postane glatko te ga zatim pokrij plastičnom folijom i ostavi dok ne pripremiš nadjev. U zdjeli pomiješaj grožđe sa sirupom i vodom te kuhaj dok ne provrije. Zdjelu makni s vatre i dodaj aceto balsamico i cimet. Nadjev ostavi da se ohladi pa mu zatim dodaj sjemenke koje će ga zgusnuti. Stol prekrij velikim stolnjakom i dobro ga pobrašni. Na njega stavi pobrašnjeno tijesto te ga razvaljaj u kvadrat. Površinu tijesta naulji i zatim laganim potezima izvlači tijesto prema rubovima stola pazeći da ne pukne. Kada tijesto dovoljno rastegneš i ono postane tanko (skoro prozirno) na jedan kraj po dužini tijesta razmaži nadjev. Ostatak tijesta koji nije prekriven nadjevom dobro naulji. Tijesto zarolaj tako da podigneš stolnjak na kraju na kojemu je nadjev. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva, a protvan dobro naulji. U protvan zarolaj štrudlu i tanko je premaži maslacem. Peci od 20 do 25 minuta dok tijesto ne poprimi lagano smeđu boju.

Još recepata Kristine Grofelnik potraži ovdje.

Posjeti missZDRAVA.hr