Što uključiti u svakodnevnu prehranu kako biste kontrolirali težinu?

Promo članak
Već dugo traje rasprava o povezanosti onoga ŠTO jedemo i vremena KADA jedemo.
Vidi originalni članak

Svi smo čuli klasične tvrdnje poput “ako želite smršaviti, nemojte jesti nakon 19 sati”, “ujutro na prazan želudac najprije popijte čašu tople vode s limunom” i slično. Neke od tih tvrdnji su znanstveno dokazane, neke pak nisu, no činjenica je da ciklus kretanja Sunca utječe na mnoge od procesa koji se odvijaju u našim tijelima, uključujući i probavljanje hrane.

Kronobiologija je grana biologije koja proučava ritam živih organizama. Mnogi procesi koji imaju fiziološku i nutritivnu važnost za naše tijelo odvijaju se u 24-satnim ciklusima. Unutar tih ciklusa, na naš unutarnji sat djeluju signali iz naše okoline kao što su svjetlo i tama, zvukovi, vremenski uvjeti, te uzimanje jela ili pića.

Nedavna su istraživanja pokazala da vrijeme uzimanja obroka može imati značajnu ulogu u regulaciji tjelesne težine. Tako je u jednom istraživanju provedenom na ljudima koji su provodili dijetu za mršavljenje dokazano da je kod osoba koje su svoj glavni obrok uzimali kasno (nakon 15:00) gubitak tjelesne težine bio značajno manji nego kod osoba koje su taj obrok uzimale ranije (prije 15:00)1.

5 načina da se uskladite sa svojim biološkim satom

  • Dan započnite sa zdravim i potpunim doručkom.
  • Jedite redovito – nađite raspored koji vam odgovara i nastojte ga se maksimalno pridržavati.
  • Pojedite tri glavna obroka i po potrebi jedan ili dva zdrava međuobroka.
  • Ako je moguće, planirajte unaprijed svoje dnevne obroke i izbjegavajte preskakanje glavnih obroka – ručak i večera važni su koliko i doručak!
  • Vaši obroci neka budu uravnoteženi i nastojte ne povećavati energetski unos tijekom dana (naspram prijašnjeg dana).

Herbalife doručak Započnite dan s uravnoteženim doručkom!

Zamjenski obroci

No, što ako nemate vremena za pripremu obroka? Možda kasnite na sastanak, zaspali ste ili jednostavno želite više vremena posvetiti nekom hobiju – današnji užurbani ritam ponekad ne ostavlja dovoljno vremena za sve naše interese. U tom slučaju, dobar izbor su zamjenski obroci za kontrolu tjelesne težine, kao što su formulirani shakeovi.

Upravo oni su se u brojnim istraživanjima2 pokazali  praktičnom metodom kontrole težine, kao i izvorom ključnih nutrijenata potrebnih organizmu. Da bi se taj cilj mogao postići, zamjenski obroci moraju biti vrhunski i znanstveno istraženi te ispunjavati pojedinačne potrebe ljudi kako bi svakome pružili ono što im je potrebno.

Herbalife Nutrition Formula 1 Nutritional Shake Mix predstavlja bogat i kremast shake koji se može pripremiti u nekoliko trenutaka i nudi odlično uravnotežene količine visokokvalitetnih proteina te esencijalnih makronutrijenata i mikronutrijenata, što ga čini odličnim zamjenskim obrokom za kontrolu tjelesne težine3.

1 Garaulet M, Gómez-Abellán P, Alburquerque-Béjar JJ, Lee YC, Ordovás JM, Scheer FA. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. Int J Obes (Lond) 2013 Jan; 29.

2 Heymsfield SB, van Mierlo CA, van der Knaap HC, Heo M, Frier HI. Weight management using a meal replacement strategy: meta and pooling analysis from six studies. (Kontrola tjelesne težine uz pomoć strategije zamjenskih obroka: meta analiza i pooling analiza iz šest ispitivanja) Int J Obes Relat Metab Disord. 2003;27(5):537-49

3 Za kontrolu težine: Zamjena dvaju glavnih dnevnih obroka zamjenskim obrocima u sklopu prehrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi gubitku tjelesne težine. Za zadržavanje optimalne težine: Zamjena jednog od glavnih dnevnih obroka zamjenskim obrokom u sklopu prehrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi održavanju tjelesne težine nakon gubitka tjelesne težine.

Više informacija o Herbalife Nutrition Shake Formula 1 pročitajte na linku.

Posjeti missZDRAVA.hr