Što jesti na skijanju?

Skijanje je sport kojim se troši puno kalorija pa ti nutricionistica dr.sc. Darija Vranešić Bender savjetuje da na skijanju jedeš puno složenih ugljikohidrata, kao što su tjestenina i riža. Provjeri kako bi mogao izgledati cjelodnevni jelovnik na skijanju i nauči nazive svojih najdražih zimskih specijaliteta u Austriji, Italiji ili Sloveniji
Vidi originalni članak

Umjerenim skijanjem troši se približno 450 kalorija na sat, dok se kod skijaškog trčanja troši više, čak i do 900 kcal. Zbog cjelodnevnog boravka na svježem zraku i hladnoći, tijelo troši više energije da bi se ugrijalo i učinkovitije sagorijeva unesene kalorije. Stoga se na skijalištima tradicionalno jede kaloričnija hrana. Kobasice, pommes frittes, topla variva, juhe, grah...samo su dio skijaškog jelovnika.

Ipak, prema nutricionističkim postulatima, za skijanje, kao i za sve druge sportove kojima se troši mnogo kalorija, važni su ugljikohidrati i to oni složeni. Pojednostavljeno, tjestenina koja se učestalo konzumira na skijanju osim što je praktična namirnica, osigurava tijelu potrebnu energiju i pospješuje izdržljivost i sportsku izvedbu. Osim tjestenine, hrana bogata ugljikohidratima je i kruh od cjelovitog brašna, riža, razne žitarice, muesli i brojne prerađevine od žitarica.

Vrlo je važno redovito konzumirati doručak i ponijeti male zalihe hranjivih međuobroka na skijalište. Kao praktični međuobroci mogu poslužiti orašasti plodovi, sušeno voće, muesli i energetske pločice, čokoladice i sportski napitci. Kreneš li na skijanje gladan, moguća je pojava slabosti i vrtoglavice, što dodatno potiče razrijeđeni zrak, posebice ako se radi o većim nadmorskim visinama.

Pogledaj zašto je suho voće jedna od top 5 zimskih namirnica za vitkost.

Jelovnik za skijaše

Doručak

  • Pecivo sa maslacem, šunkom, sirom i kiselim krastavcima
  • Bijela kava, 2 dL
  • Voćna salata, 1 zdjelica
  • Svježi voćni sok, 2 dL

Međuobrok

  • Čokoladica (30 g)
  • Paketić suhog voća i orašastih plodova (40 g)
  • Čaj s medom, 3 dL

Ručak

  • Grah varivo s kobasicom, 1 tanjur
  • 2 kriške kruha
  • Germknödel s vanilin-umakom, pola porcije

Međuobrok (nakon skijanja)

  • Kuhano vino, 2 dL
  • Štrudla od jabuka

Večera

  • Krem juha od gljiva
  • Gulaš od divljači
  • Knedle od kruha
  • Panna cotta

Dodatni savjeti:

  • Tijekom dana treba paziti na dovoljan unos tekućine – potrebno je barem 2 litre dnevno
  • Prehranu je uputno nadopuniti kvalitetnim multivitaminsko-mineralnim pripravkom

Provjeri koliko svježeg citrusnog voća trebaš pojesti da bi zadovoljio dnevne potrebe za vitaminom C.

Alkohol na skijaškoj stazi?

Na skijaškim stazama vrijedi zakon o 0,0 promila alkohola, međutim, mnogi se skijaši u vrijeme predaha od skijanja "griju" kuhanim vinom, punčem, rakijama i sličnim alkoholnim pićima.

Valja istaknuti da je službeni stav stručnjaka kako alkohol valja u potpunosti izbjegavati tijekom skijanja.

Iako se alkohol čini kao idealno piće za hladne zimske dane, on zapravo smanjuje tjelesnu temperaturu neovisno o vanjskoj temperaturi te povećava rizik od pothlađivanja.

Ako nakon skijanja ipak pretjeraš s alkoholom, ovdje možeš doznati kako da se idući dan brzo riješiš mamurluka.

Vodič kroz ski-specijalitete

Najčešće skijaške destinacije na koje se upućuju Hrvati su Austrija, Italija i Slovenija, pa smo pripremili i kratki vodič kroz nazive najčešćih delicija koje se nude na skijalištima.

Austrija

Iako mnoge delicije zvuče čudno i nepoznato, našim su okusnim pupoljcima vrlo mile.

Frankfurter – hrenovke, ali u znatno finijoj varijanti od onih na koje smo navikli. Austrijanci jednostavno znaju napraviti hrenovke

Wienerschnitzel – tanki pohani teleći odrezak obično velikih dimenzija, hrskav i ukusan

Tafelspitz - pirjana govedina s hrenom

Pommes frittes – prženi krumpirići, odlično pristaju uz Frankfurter, a obično se jedu s ketchupom i senfom

Palatschinken - palačinke

Buchteln - buhtle

Apfelstrudel – pravi austrijski specijalitet, originalna štrudla od jabuka, često se poslužuje uz umak od vanilije

Topfenstrudel – slatka štrudla od mladog sira sa grožđicama

Kaiserschmarrn – poslastica od nešto gušćeg tijesta za palačinke s grožđicama i cimetom. Hrvatska inačica bila bi trganci od palačinki ili "šmarn"

Germknödel - zasitna poslastica pripremljena od dizanog tijesta punjena pireom od šljiva, obilno posuta s makom. Obično se poslužuje uz umak od maslaca ili vanilije

Glühwein – kuhano vino

Punch – punč

Obstler – voćna rakija

Italija

Tu smo već da domaćem terenu – pizze, lasagne, razne vrste tjestenina, njoki i nezaobilazna topla variva osnova su skijaške ponude u Italiji.

Brioch – croissant

Pasta - tjestenina

Gnocchi – njoki

Orzo – varivo od ječma

Pasta e fagioli – grah varivo s tjesteninom

Patate fritte – pečeni krumpirići

Crostate – tzv. otvorene pite s prhkim tijestom, kremom i voćem

Bombardino – vrući liker sa šlagom

Grappa di pera – rakija od kruške, najčešće Williamovke

Slovenija

U Sloveniji se svi uglavnom dobro snalaze budući da je kuhinja vrlo slična kuhinji naših sjevernih krajeva.

Gobova juha - juha od gljiva

Enolončnica – varivo od raznovrsnog povrća s mesom ili bez mesa

Ajdovi žganci sa skutom – heljdini žganci preliveni vrhnjem

Kranjske klobase – vjerujemo da prijevod nije potreban

Posjeti missZDRAVA.hr