Što jesti na skijanju?
Umjerenim skijanjem troši se približno 450 kalorija na sat, dok se kod skijaškog trčanja troši više, čak i do 900 kcal. Zbog cjelodnevnog boravka na svježem zraku i hladnoći, tijelo troši više energije da bi se ugrijalo i učinkovitije sagorijeva unesene kalorije. Stoga se na skijalištima tradicionalno jede kaloričnija hrana. Kobasice, pommes frittes, topla variva, juhe, grah...samo su dio skijaškog jelovnika.
Ipak, prema nutricionističkim postulatima, za skijanje, kao i za sve druge sportove kojima se troši mnogo kalorija, važni su ugljikohidrati i to oni složeni. Pojednostavljeno, tjestenina koja se učestalo konzumira na skijanju osim što je praktična namirnica, osigurava tijelu potrebnu energiju i pospješuje izdržljivost i sportsku izvedbu. Osim tjestenine, hrana bogata ugljikohidratima je i kruh od cjelovitog brašna, riža, razne žitarice, muesli i brojne prerađevine od žitarica.
Vrlo je važno redovito konzumirati doručak i ponijeti male zalihe hranjivih međuobroka na skijalište. Kao praktični međuobroci mogu poslužiti orašasti plodovi, sušeno voće, muesli i energetske pločice, čokoladice i sportski napitci. Kreneš li na skijanje gladan, moguća je pojava slabosti i vrtoglavice, što dodatno potiče razrijeđeni zrak, posebice ako se radi o većim nadmorskim visinama.
Pogledaj zašto je suho voće jedna od top 5 zimskih namirnica za vitkost.
Jelovnik za skijaše
Doručak
- Pecivo sa maslacem, šunkom, sirom i kiselim krastavcima
- Bijela kava, 2 dL
- Voćna salata, 1 zdjelica
- Svježi voćni sok, 2 dL
Međuobrok
- Čokoladica (30 g)
- Paketić suhog voća i orašastih plodova (40 g)
- Čaj s medom, 3 dL
Ručak
- Grah varivo s kobasicom, 1 tanjur
- 2 kriške kruha
- Germknödel s vanilin-umakom, pola porcije
Međuobrok (nakon skijanja)
- Kuhano vino, 2 dL
- Štrudla od jabuka
Večera
- Krem juha od gljiva
- Gulaš od divljači
- Knedle od kruha
- Panna cotta
Dodatni savjeti:
- Tijekom dana treba paziti na dovoljan unos tekućine – potrebno je barem 2 litre dnevno
- Prehranu je uputno nadopuniti kvalitetnim multivitaminsko-mineralnim pripravkom
Provjeri koliko svježeg citrusnog voća trebaš pojesti da bi zadovoljio dnevne potrebe za vitaminom C.
Alkohol na skijaškoj stazi?
Na skijaškim stazama vrijedi zakon o 0,0 promila alkohola, međutim, mnogi se skijaši u vrijeme predaha od skijanja "griju" kuhanim vinom, punčem, rakijama i sličnim alkoholnim pićima.
Valja istaknuti da je službeni stav stručnjaka kako alkohol valja u potpunosti izbjegavati tijekom skijanja.
Iako se alkohol čini kao idealno piće za hladne zimske dane, on zapravo smanjuje tjelesnu temperaturu neovisno o vanjskoj temperaturi te povećava rizik od pothlađivanja.
Ako nakon skijanja ipak pretjeraš s alkoholom, ovdje možeš doznati kako da se idući dan brzo riješiš mamurluka.
Vodič kroz ski-specijalitete
Najčešće skijaške destinacije na koje se upućuju Hrvati su Austrija, Italija i Slovenija, pa smo pripremili i kratki vodič kroz nazive najčešćih delicija koje se nude na skijalištima.
Austrija
Iako mnoge delicije zvuče čudno i nepoznato, našim su okusnim pupoljcima vrlo mile.
Frankfurter – hrenovke, ali u znatno finijoj varijanti od onih na koje smo navikli. Austrijanci jednostavno znaju napraviti hrenovke
Wienerschnitzel – tanki pohani teleći odrezak obično velikih dimenzija, hrskav i ukusan
Tafelspitz - pirjana govedina s hrenom
Pommes frittes – prženi krumpirići, odlično pristaju uz Frankfurter, a obično se jedu s ketchupom i senfom
Palatschinken - palačinke
Buchteln - buhtle
Apfelstrudel – pravi austrijski specijalitet, originalna štrudla od jabuka, često se poslužuje uz umak od vanilije
Topfenstrudel – slatka štrudla od mladog sira sa grožđicama
Kaiserschmarrn – poslastica od nešto gušćeg tijesta za palačinke s grožđicama i cimetom. Hrvatska inačica bila bi trganci od palačinki ili "šmarn"
Germknödel - zasitna poslastica pripremljena od dizanog tijesta punjena pireom od šljiva, obilno posuta s makom. Obično se poslužuje uz umak od maslaca ili vanilije
Glühwein – kuhano vino
Punch – punč
Obstler – voćna rakija
Italija
Tu smo već da domaćem terenu – pizze, lasagne, razne vrste tjestenina, njoki i nezaobilazna topla variva osnova su skijaške ponude u Italiji.
Brioch – croissant
Pasta - tjestenina
Gnocchi – njoki
Orzo – varivo od ječma
Pasta e fagioli – grah varivo s tjesteninom
Patate fritte – pečeni krumpirići
Crostate – tzv. otvorene pite s prhkim tijestom, kremom i voćem
Bombardino – vrući liker sa šlagom
Grappa di pera – rakija od kruške, najčešće Williamovke
Slovenija
U Sloveniji se svi uglavnom dobro snalaze budući da je kuhinja vrlo slična kuhinji naših sjevernih krajeva.
Gobova juha - juha od gljiva
Enolončnica – varivo od raznovrsnog povrća s mesom ili bez mesa
Ajdovi žganci sa skutom – heljdini žganci preliveni vrhnjem
Kranjske klobase – vjerujemo da prijevod nije potreban