Špageti s bakalarom i cherry rajčicama
Počele su ljetne vrućine, a s njima se povećala i želja za laganijom hranom poput raznih salata, tjestenine i rižota. Marinela ti predlaže da isprobaš novo ljetno jelo - špagete s usoljenim bakalarom i cherry rajčicama
Prije nekoliko dana naletila sam u supermarketu na lijepi komad usoljenog bakalara (pod tim ne mislim sušenog, nego samo usoljenog).
Bakalar odsoli namakanjem u hladnoj vodi
Bakalar ćeš najlakše odsoliti namakanjem u hladnoj vodi 24 sata. Sol se odstrani, a svi ostali hranjivi sastojci, vitamini i minerali ostaju sačuvani. On ostaje slan, ali i vrlo ukusan. A ljeto ne bi bilo isto bez rajčice i bosiljka te sam stoga i pripremila ovaj recept. Zasigurno će ti se svidjeti jer je vrlo jednostavno i ukusno, a i brzo se priprema pa je pogodan za brzi ručak preko tjedna.
Sastojci za 2 osobe
- 160 g špageta
- 200 g usoljenog bakalara
- 350 g cherry rajčica
- 6 listova svježeg bosiljka
- grana padano
- maslinovo ulje
- sol, papar
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti špagete s usoljenim bakalarom i cherry rajčicama
Priprema s guštom- 24 sata prije kuhanja usoljenog bakalara stavi u dosta vode močiti komade veličine cca 5x3 cm da se odsoli.
- U manju inox posudu stavi komade bakalara i prekrij ga maslinovim
uljem. Temperatura ulja ne smije prelaziti 70 stupnjeva. Dakle za ovo će
ti trebati kuhinjski termometar.
- Pokrij prozirnim poklopcem
tako da vidiš kako bakalar napreduje. Komadićima navedene veličine bit
će dovoljno 10 do 15 minuta u maslinovom ulju da budu ''kuhani''. Baklar
će pustiti albumin (bijelu tekućinu) u ulje. Albumin će ostati na dnu
kad izvadiš komadiće bakalara.
- Kad se maslinovo ulje ohladi odvoji pažljivo žlicom tako da ti ostane samo albumin kojeg ćeš kasnije dodati u umak.
- Komadiće bakalara odvoji na komadiće veličine 1 cm i pažljivo odstrani kosti.
- Stavi kuhati vodu za špagete.
- Stavi kuhati špagete i u međuvremenu pripremi ostatak umaka.
- Na vatri zagrij 3 žlice maslinovog ulja. Dodaj cherry rajčice i nemoj
ih soliti. Pirjaj tri do četiri minute. Dodaj komadiće bakalara i
albumin (koji su slani te će oni začiniti umak). Popapri.
- Na kraju dodaj komadiće bosiljka.
- Dodaj špagete u umak i sve dobro promiješaj da se okusi prožmu i
serviraj na tanjure. Na vrhu dodaj nekoliko tankih listića sira grana
padano i listić bosiljka.
- 24 sata prije kuhanja usoljenog bakalara stavi u dosta vode močiti komade veličine cca 5x3 cm da se odsoli.
- U manju inox posudu stavi komade bakalara i prekrij ga maslinovim uljem. Temperatura ulja ne smije prelaziti 70 stupnjeva. Dakle za ovo će ti trebati kuhinjski termometar.
- Pokrij prozirnim poklopcem tako da vidiš kako bakalar napreduje. Komadićima navedene veličine bit će dovoljno 10 do 15 minuta u maslinovom ulju da budu ''kuhani''. Baklar će pustiti albumin (bijelu tekućinu) u ulje. Albumin će ostati na dnu kad izvadiš komadiće bakalara.
- Kad se maslinovo ulje ohladi odvoji pažljivo žlicom tako da ti ostane samo albumin kojeg ćeš kasnije dodati u umak.
- Komadiće bakalara odvoji na komadiće veličine 1 cm i pažljivo odstrani kosti.
- Stavi kuhati vodu za špagete.
- Stavi kuhati špagete i u međuvremenu pripremi ostatak umaka.
- Na vatri zagrij 3 žlice maslinovog ulja. Dodaj cherry rajčice i nemoj ih soliti. Pirjaj tri do četiri minute. Dodaj komadiće bakalara i albumin (koji su slani te će oni začiniti umak). Popapri.
- Na kraju dodaj komadiće bosiljka.
- Dodaj špagete u umak i sve dobro promiješaj da se okusi prožmu i serviraj na tanjure. Na vrhu dodaj nekoliko tankih listića sira grana padano i listić bosiljka.
Uz ovo jelo možeš popiti čašu svježe malvazije.
Dobar tek!
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela