Zdrava i jeftina grickalica za posao - slanutak iz pećnice

Slanutak je kao i druge mahunarke cijenjen zbog bogatog sadržaja proteina, ugljikohidrata, prehrambenih vlakana te određenih vitamina i minerala. Jedna šalica kuhanog slanutka sadrži gotovo 13 grama vlakana što je polovina preporučenih dnevnih vrijednosti za žene. Slanutak je bogat kalijem koji je potreban za održavanje normalnog krvnog tlaka i folnom kiselinom koja je izuzetno bitna tijekom trudnoće
Vidi originalni članak

Slanutak iz pećnice je jeftin međuobrok koji obiluje bjelančevinama i vlaknima, a možeš ga ponijeti sa sobom na posao.

Sastojci:

  • slanutak (kuhan (ili iz limenke ispran)
  • začini po izboru (npr. crvena paprika, kajenski papar, kim, češnjak u prahu, sol)

Priprema:

  • Zagrij pećnicu na 230 stupnjeva Celzijevih. pripremi suhi slanutak prema uputama i ocijedi ga ili pak isperi slanutak iz limenke.
  • Vlažni slanutak i začine ubaci u plastičnu vrećicu, dobro je zatvori i protresi kako bi se začini pomiješali sa slanutkom.
  • Pošpricaj pladanj za pečenje uljem i nanesi slanutak u jednom sloju. Odloži pladanj sa slanutkom u zagrijanu pećnicu i peci dok ne postane hrskav, otprilike 30 do 45 minuta, a povremeno protresi pladanj kako bi spriječila lijepljenje.

Prijedlog za posluživanje:

  • Posluži u porciji od 110 g ili dodaj grickalice koje su unaprijed pripravila ili začini salatu kako bi joj dala hrskavost i obogatila je bjelančevinama. U porciji od 100 g ovo jelo sadrži 176 kalorija, 6 g vlakana i 7 g bjelančevina.

Recept je preuzet iz knjige "Prirodna i zdrava prehrana", dr. Judith Rodriguez objavljena u izdanju Mozaik knjige. Klikni i doznaj više o knjizi, a možeš je i naručiti.

Posjeti missZDRAVA.hr