Bezglutenski sladoled od jagoda

Helena Jakoliš postala je kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za osvježavajući lagani sladoled od jagoda. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju, pošalji nam recept s proljetnim namirnicama i fotografiju svog jela te postani kuharica proljeća 2014.
Vidi originalni članak

Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća 2014." potraži ovdje.

Pobjednički recept osvojit će sokovnik Elit Alu-400, drugi recept osvojit će set keramičkih noževa, a treći recept BergHOFF posudu za kavu i čaj Neo. Nagrade je osigurao Mondo Internet Supershop.

Na tržnicu po jagode

Helena na tržnici voli kupovati jagode kad im je sezona zbog njihova mirisa, neodoljivog okusa, a kaže da joj olakšavaju neke od zdravstvenih tegoba te su dobar saveznik ljepote.

Sastojci:

  • 200 ml bademova mlijeka
  • 200 g natopljenih indijskih oraščića
  • 2 velike smrznute banane
  • 500 g domaćih svježih jagoda
  • 3 do 4 žlice kokosovih ljuskica
  • 3 žlice kokosovog ulja
  • 5 do 6 žlica meda ili med u kombinaciji sa stevijom
  • 4 suhe smokve

Priprema bademovog mlijeka

Za pripremu bademova mlijeka potrebno ti je 100 g badema koje je potrebno ostaviti cijelu noć natopljene u vodi. Nakon namakanja bademe operi, oguli im kožicu, stavi u blender zajedno sa 600 ml vode dok ne dobiješ finu kremastu smjesu. Smjesu procijedi kroz gazu, a ono što ti ostane možeš iskoristiti za kolače. Mlijeko vrati u blender, dodaj mu 1 žličicu vanilije i 3 do 4 natopljene suhe smokve.

Priprema sladoleda

U blender stavi domaće bademovo mlijeko, dodaj natopljene i ocijeđene indijske oraščiće. Miješaj i postupno dodaji sve sastojke osim kokosovog ulja. Miješaj dok ne dobiješ kremastu smjesu, a potom dodaj kokosovo ulje i još jednom sve izmiješaj. Dobit ćeš oko litru sladoleda, koju izlij u kalupe za sladoled i ostavi par sati u zamrzivaču.

Komentar Zdrave Krave: Helenin recept za sladoled sadrži sve zdrave sastojke i izvrstan je za osobe osjetljive na laktozu i gluten. Priprema je jednostavna, iako zahtjeva dobru organizaciju radi badema koji se trebaju namakati. Pohvala Heleni i za fotografiju.

Posjeti missZDRAVA.hr